Sarajevo i danas među najzageđnijim gradovima na svijetu

Objavljeno: 08.12.2019, 11:43h

U Kantonu Sarajevo od 7. decembra zbog zagađenja zraka na snazi epizoda “upozorenje” koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolini

U Sarajevu je i drugog dana vikenda vazduh okarakterisan kao opasan. Prema podacima internet stranice Zrak.ekoakcija indeks kvaliteta vazduha iznosio je 342.

Podaci AirVisual-a, glavni grad BiH nalazi se među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova na svijetu.

U Kantonu Sarajevo od 7. decembra zbog zagađenja zraka na snazi epizoda “upozorenje” koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolini.

Zdravstveni radnici u ovakvim i sličnim situacijama savjetuju građanima da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, što se posebno odnosi na plućne bolesnike. Najugroženija kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, te osobe sa respiratornim i srčanim problemima kojima se preporučuje da ostanu u zatvorenom, prenosi RSE.

Sarajevska policija već preduzima mjere nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici proglasila epizodu “Upozorenje” zbog pogoršanja zagađenosti zraka.

Među nizom mjera dvije se odnose na saobraćaj. U zoni A, a koja podrazumijeva općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

Takođe je naložena zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone glavnom gradskom longitudinalnom na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Kada je u pitanju kvaliteta zraka u drugim bosanskohercegovačkim gradovima i opštinama, prednjači Zenica, gdje je vazduh okarakterisan kao nezdrav sa indeksom kvaliteta 190, slijede Ilijaš sa indeksom 185 i Lukavac 154.

Vazduh je umjereno zagađen u Tuzli sa indeksom 81.

Što se tiče regije, Beograd je jutros nešto bolji od Sarajeva i nalazi se na 11. mjestu najzagađenijih gradova, Skoplje je na 21., a Priština na 26. mjestu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply