Politička vijagra

Objavljeno: 06.12.2019, 23:37h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Samo što me ugleda, drug Mijo će:

„Teško Vlahu siromahu i Turčinu koji para nema.“

To si ti reka’ a ja velju: Da nećemo ‘ljeba jes’, glasa’ ćemo …

„Slušaj ovu o đedu. Imao đed saobraćajni udes. Udarila ga kola. Prebačili ga u bolnicu. Običaj na Cetinju je da se ide u posjetu bolesniku, pogotovu u ovakvim slučajevima kada je u pitanju nenadna. Naravno, svi nose i poklone. Neko sok, mandarine, pomorandže, slatkiše…

Došla unučad da obiđu đeda. Vide na kaseti razno – raznog voća, sokova, slatkiša. Đeca ka’ đeca, poljubiše đeda i udariše da jedu. Gleda đed što čine i kako slatko jedu, pa kroz smijeh progovori: Je’te, kućo moja, je’te, pa će đed opet pod auto čim izađe iz bolnice.“

***

„Tada je cetinjski radio bio jedan od najslušanijih. Bili smo u Uniji nezavisnih medija i trudili smo se da objektivno izvještavamo o ratu, političkoj situaciji… Nekako u tom vremenu pojavila se i vijagra po Crnoj Gori i mi smo davali reklamu. Par dana poslije toga, sreta me moj profesor Pavle Đ. na ulici i veli:

Mijo, čuo sam onu reklamu za ono.

Pa kako vam je reagovala profesore?

Meni se noga ukočila, moj Mijo.“

***

Jedite „đeco“, kućo moja, pa će „đed“ opet pod auto čim izađe na izbore. Kada bi bar ovoga puta glasači, čitaj politički mrtvaci kao i apsinenti, odbili poklone i na dan izbora ostali kući, ne bi više imalo nikakvog smisla da đed opet ide pod auto.

Vidite li da se samo igrom sudbine različitim imenima zovemo i da između nas nema nikakve razlike. Svi hodimo istom džadom i udara nas isti „auto“. Nije važno koje je marke, auto je auto. Udesom se zove i kada se sudare šleper i fićo.

Dosta je bilo, sve smo probali i ne ide. Reaktivirajmo onu provjerenu inteligenciju sa društvenih margina. Jedino su oni kadri da nam umjesto nacionalističke, zločinačke i šićardžijske vijagre ponude onu ljudsku i političku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply