Oprezno sa podgrijavanjem jela

Objavljeno: 06.12.2019, 09:43h

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrijvanjem termički obrađenih namirnica možete da napravite više štete nego koristi.

Food Standards Agency i European Food Information Council su sačinili listu namirnica koje ne bi trebalo podgrijavati.

Piletina

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrijavate. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može da prouzrokuje tegobe pri varenju.

Može, takođe, biti zaražena salmonelom, što može biti problem ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu za podgrijavanje. Razlog tome je što mikrotalasi ne prodiru u sve djelove mesa podjednako, što znači da će se neki djelovi termički obraditi prije drugih.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrijane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe.

Pirinač

U termički neobrađenom pirinču mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir

Podgrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam – rijetko, ali po život opasno trovanje.

Spanać i ostalo lisnato povrće

Spanać i ostalo lisnato povrće mogu da sadrže visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toge gde se uzgajaju. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Kada je spanać u pitanju, stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je The European Food Information Council upozoravao da je podgrijavanje spanaća opasno, izgleda da sada menjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrijepio svoj argument naučnim obrazloženjem. (Izvor: N1info.com)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply