Roditelji iz 30 zemalja traže hitne mjere za suzbijanje klimatskih promjena

Objavljeno: 05.12.2019, 11:40h

Sa svakim minutom političke pasivnosti, produbljuje se klimatska kriza, rizikuju životi, zdravlje i budućnost djece,

Roditelji iz skoro 30 zemalja zatražili su danas od zvaničnika koji pregovaraju na samitu o klimi u Madridu da preduzmu hitne mjere kako bi se smanjio uticaj klimatskih promjena u svijetu, a za dobrobit djece kojima, kako kažu, štete sve veće zagađenje i prirodne katastrofe.

Više od 200 aktivista roditeljskih grupa sa svih kontinenata potpisali su izjavu u kojoj naglašavaju da je trenutna klimatska konferencija u Madridu “ključna šansa” da se doprinese smanjenju globalnog zagrijavanja za 1,5 stepen Celzijusa.

Oni kažu da su kao roditelji očajni što predaju djecu “oštećenom svijetu na ivici klimatskog haosa i ekološkog kraha”, prenosi Tanjug vijest Rojtersa.

Sa svakim minutom političke pasivnosti, produbljuje se klimatska kriza, rizikuju životi, zdravlje i budućnost djece, dodaju oni.

Djeca, kažu, moraju da doživljavaju katastrofe izazvane klimatskim promjenama – od tropskih oluja u Africi i Aziji preko poplava i klizišta u Evropi i Brazilu do požara izazvanih sušom u Kaliforniji i Australiji.

“Sada smo u kritičnom trenutku u kome nas svaka emitovana tona ugljenika pibližava opasnoj klimatskoj tački što bi moglo da uništi ljudsku civilizaciju za našeg života”, upozorile su grupe za zaštitu okoline.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply