Otvoren slučaj devastacije NP Skadarsko jezero

Objavljeno: 05.12.2019, 17:36h

NVO Green Home i neformalno Udruženje građana Virpazara su pozdravili odluku Stalnog odbora.

Stalni Odbor Savjeta Evrope je danas na 39. zasijedanju otvorio slučaj devastacije nacionalnog parka Skadarsko jezero, zbog kontroverznih projekata u izgradnji Porto Skadar Lake i turističkog naselja Mihailovići. Za otvaranje slučaja su glasali predstavnici Luksemburga, Belgije, Austrije, Francuske, Njemačke i Mađarske, dok je jedino Bugarska bila protiv, saopšteno je iz NVO Green home.

NVO Green Home i neformalno Udruženje građana Virpazara su pozdravili odluku Stalnog odbora.

“Sa zasijedanja se posebno se šalje poruka da će se kroz otvoreni slučaj detaljno pratiti revidiranje Nacrta Prostornog plana za posebne namjene NP Skadarsko jezero koji treba potvrdi oznaku spomenutih lokacija kao Zonu I ili zonu stroge zaštite sa zaštitnim pojasom širine 300 m na jezeru, oko ostrva i podvodnih izvora, obezbijedi povoljno stanje očuvanja NATURA 2000 lokaliteta i staništa klasifikovana EUNIS klasifikacijom staništa”, podsjetio je Green Home.

Green home je podsjetio na to da su na kršenje preporuka Bernskog Sekretarijata “javno upozoravali mnogo puta, a posebno nakon posljednje devastacije zabilježene ljetos, izazvane zaravnjivanjem prostora do obale, nasipanjem zemljišta izgradnjom prilaznih puteva, sječom drveća i drugim pripremnim radnjama za potrebe izgradnje turističkog naselja ‘Mihailovići’ (Bijelo selo) za koje su inspekcijski organi i MORT zatvorili oči”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply