Grčka crkva odbija vjersku sahranu u slučaju kremiranja

Objavljeno: 05.12.2019, 09:03h

Mrtva tijela nisu otpad (…) Crkva se protivi spaljivanju (…) tragično je spaljivanje ili usitnjavanje nečega što ima stvarnu vrijednos

Dva mejseca pošto je otvoren prvi krematorijum u ​​Grčkoj, Grčka pravoslavna crkva ponovila je protivljenje kremiranju mrtvih i odbijanje vjerske sahrane u slučaju kremacije.

“Mrtva tijela nisu otpad (…) Crkva se protivi spaljivanju (…) tragično je spaljivanje ili usitnjavanje nečega što ima stvarnu vrijednost”, piše u dokumentu Crkve upućenom “narodu” koji će biti dijeljen vjernicima u svim crkvama.

Pošto “Crkva poštuje slobodu onih koji odluče da se prepuste vatri.., i oni moraju Crkvi priznati slobodu da nije dužna da slavi njegovo… odbacivanje pogrebne tradicije”, piše u tekstu. Kao jedna od poslednjih zemalja u Evropskoj uniji koja je omogućila spaljivanje mrtvih, Grčka je otvorila prvi krematorijum početkom oktobra, izgrađen privatnim sredstvima u Riconi, 80 kilometara od Atine, prenosi Beta

U zemlji u kojoj više od 90 odsto stanovnika kaže da su pravoslavci, krematorijum je blokirala Grčka pravoslavna crkva koja se drži pravoslavnog rituala sahrane. U nedostatku krematorijuma, stotine grčkih porodica bile su primorane da prenose posmrtne ostatke svojih rođaka u susjednu Bugarsku.

Od izbijanja finansijske krize, broj kremacija je rastao jer su klasične sahrane skuplje. Zakonom je prvi put 2006. godine odobreno “kremiranje tijela” što su zahtijevale i pristalice sekularizma i mnoge opštine u kojima je nestalo mjesta na grobljima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply