Federer ‘obara’ švajcarsku ekonomiju

Objavljeno: 05.12.2019, 21:41h

Plan Vlade je da, osim navedenih kovanica od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugačijem dizajnu, i to od maja 2020. godine

Kovanice sa likom švajcarskog tenisera Rodžera Federera su hit u Švajcarskoj i čelni ljudi tamošnje ekonomije nisu mogli ni da zamisle koliku će pomamu izazvati. Federer je dobio tu čast da krasi jednu od novih kovanica.

Švajcarska Vlada saopštila je da će do januara biti izdato 95.000 kovanica, a prvi kontigent izazvao je pad na sajtu švajcarskog Saveznog vijeća, na kojem se kupuje preko veb-šopa, prenosi RTS.

Prvi kontigent od 33.000 komada je rasprodat, dok je potražnja tolika da ni jedan od najvećih sajtova nije mogao da izdrži tu količinu posjeta.

„Imali smo 2,5 miliona klikova. Bilo je to previše za našu onlajn prodavnicu. Očekivali smo i planirali visoku potražnju, ali nismo mogli da zamislimo da će biti ovoliko velika“, rekao je izvršni direktor Saveznog vijeća Marijus Haldiman.

Lik rekordera po broju grend slem titula (20) biće na kovanicama od 20 franaka, što je prvi put u istoriji Švajcarske da na kovanici bude živa osoba. Dodatni problem je nastao kada je Rodžer podijelio objavu na društvenim mrežama.

​„Čim je objavio link na društvenim mrežama, momentalno smo imali problema sa povećanim saobraćajem na portalu. Neki fanovi su mogli da uđu na sajt, ali nisu mogli da dovrše narudžbinu. Drugi nisu mogli ni da otvore stranicu. Stiglo nam je mnogo mejlova sa pitanjima da li mogu da kupe kovanicu, ali nismo mogli da tražimo podatke sa kreditnih kartica preko mejla“, dodaje Haldiman.

Na „glavi“ kovanice nalazi se Federer sa čuvenim jednoručnim bekhendom.

Plan Vlade je da, osim navedenih kovanica od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugačijem dizajnu, i to od maja 2020. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply