Kakav kapitalizam kapitalisti žele?

Objavljeno: 04.12.2019, 11:36h

Dionički kapitalizam- je najpreporučljivija, jer, suprotno od  dioničarskog kapitalizma, kojem je cilj da ostvarivati sve veću zaradu dioničarima kompanije, ona je orijentisana interesima svih dionicima – kupcima, dobavljačima, zaposlenim, dioničarima i lokalnoj zajednici.

Ako želimo da održimo naš ekonomski sistem za buduće generacije, moramo pravilno odgovoriti na pitanje. Kakav kapitzalizam želimo? To je možda najvažnije pitanje naše ere, piše u autorskom članku Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

Generalno gledano, imamo na raspolaganju tri modela. Prvi je “dioničarski kapitalizam”, prihvaćen od strane većine zapadnih korporacija, koji smatra da bi glavni cilj korporacije trebao biti maksimiziranje profita. Drugi model je “državni kapitalizam”, koji vladi povjerava postavljanje smjera ekonomije. U poređenju s ove dvije mogućnosti, treća – dionički kapitalizam- je najpreporučljivija, jer, suprotno od  dioničarskog kapitalizma, kojem je cilj da ostvarivati sve veću zaradu dioničarima kompanije, ona je orijentisana interesima svih dionicima – kupcima, dobavljačima, zaposlenim, dioničarima i lokalnoj zajednici.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply