HRA i CGO osudili napad na novinara Otaševića

Objavljeno: 04.12.2019, 16:10h

Novinar je napadnut kada je mobilnim telefonom snimao Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića.

Akcija za ljudska prava (HRA) je osudila “snažno” napad tjelohranitelja biznismena Zorana Bećirovića na novinara dnevnog lista Dan Vladimira Otaševića.

Novinar je napadnut kada je mobilnim telefonom snimao Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića.

“Fotografisanje Bećirovića i Šoškića na javnom mjestu nije bilo zabranjeno. Na osnovu evropskih standarda oni su javne ličnosti, koje su dužne da trpe pojačanu pažnju medija. Okolnost da se osoba protiv koje je podnijeta krivična prijava druži sa državnim tužiocem je od opravdanog javnog interesa. Pravo na informisanje javnosti u takvom slučaju u demokratskom društvu preteže nad pravom na očuvanje privatnosti”, rečeno je u saopštenju HRA.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je takođe osudio napad na novinara Otaševića i pozvao Tužilački savjet da hitno ispita “da li ponašanje tužioca Miloša Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca i shodno slučaj procesuira”.

CGO je pozvao rukovodstvo Uprave policije, ali i Savjet za građansku kontrolu rada policije, “da se odrede prema ponašanju policijskog službenika koji je bio akter ovog incidenta.”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply