Filmski festival i protesti

Objavljeno: 04.12.2019, 13:58h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Sinoć je u Podgorici otvoren, mislim, peti po redu Podgorica film festival. Ove godine selekcija filmova je izvanredna. Ima dosta premijera i filmova koji su nekomercijalni, te ih zbog toga nemamo đe pogledati osim na ovakvim smotrama. Naš jedini bioskop, tržišna, skupa, udaljena, automobilima zarobljena i sva nabudžena Delta – Cineplex, većinu filmova koji se ovdje mogu pogledati nema interesa da otkupi i prikaže. A zgrada Kinoteke koja se gradi na mjestu nekadašnjeg Doma JNA, još je u izgradnji. Ta gradnja traje nekih 5 – 6 godina, duže nego će trajati izgradnja auto-puta iz ničeg u nigđe. No, takav nam je odnos prema kulturi. Kao i prema svemu drugom, uostalom. I neka je.

Na otvaranju filmskog festivala, u prvom redu, jedan za drugim pojaviše se kontroverzni predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kontroverzni ministar kulture Aleksandar Bogdanović, strikov gradonačelnik Ivan Vuković. Da ih ne bi nazvao pravim, narodskim imenom, neka budu „kontroverzni“. Sala CNP-a bi dupke puna, većinom onih koji će se pojaviti samo to veče: da budu viđeni, fotografisani, da se eventualno izljube sa pomenutim iz prvog reda,  a možda i na obaveznom koktelu, poslije projekcije, ugovore neki profitabilan posao – kulturni!

I poče svečanost u našem ružnom pozorištu: „Poštovani predsjedniče Skupštine, poštovani ministre kulture, poštovani gradonačelniče, poštovani ministri iz Vlade…“

Zgadi mi se. Zgadilo mi se i kada sam ih vidio. Ali iskazivati posebno poštovanje za Ivana Brajovića, Ramada predsjednika Skupštine, lažnog svjedoka, onog koji je „prodao“(?) plac „odbjeglom šefu organizovane kriminalne grupe“ po višestruko većoj cijeni od tržišne, onom koji je imao 50 000 eura minusa na kartici… krajnje je licemjerjeno. Kulturno-intelektualna elita provizorijuuma je uredno zapljeskala „poštovanim“.

A onda su se pogasila svijetla i poče film večeri – „O beskonačnosti“ Roja Andersona. Tišinu je ubrzo zamjenio tihi žamor i komešanje. Film je bio bez titla. Poslije desetak minuta upališe se svijetla, uslijedilo je izvinjenje uz obećanje da će problem ubrzo biti otklonjen. Opet krenu projekcija, opet nema titla. Nas nekoliko ustadosmo i napustismo salu, gazeći i gužvajući onu većinu koja je odlučili još da čeka u sjedištima CNP, u kojima, dok sjedite, ne može komarac proći između koljena i sjedišta ispred. A tek kako je čovjeku da se provuče!

U jednu ruku sam se zloradovao što je prošlo sve tako, zbog poštovanja ukazanom onom i onima koji su za zatvor, ali sam osjećao i blam zbog gosta večeri, čileansko-danskog direktora fotografije Manuela Alberta Klara, snimatelja u nekoliko filmova Larsa von Trira.

Vjerujem da su ljudi koji su operativno radili na organizaciji festivala uradili sve da do sinoćnjeg fijaska na otvaranju ne dođe, ali, eto, dešavaju se takve stvari. I onda kada se ne kuburi sa materijelanim sredstvima, i kada se ima podrška institucija, i kada sve rade cijeli  timovi plaćeni za to. Znam i da se bez materijalne podrške „institucija“ ne mogu realizovati ovakvi projekti, ali ipak treba imati mjere u „poštovanjima“, da kulturni događaji budu kulturni a ne kičerajski,  političko-promotivni.

Uz sve navedeno, novac koji se daje za ovakve događaje je naš, građana, a ne Brajovića, Bogdanovića, Vukovića.

Izlazeći iz sale, rezigniran, palo mi je na pamet jedno poređenje. Potpuni amateri i volonteri, bez iskustva sa organizovanjem većih protesta i bez novca, krenuli smo u njihovu realizaciju. Opstrukcija je bilo sa svih očekivanih i zvaničnih strana, ali i neočekivanih – od dijela opozicije. Protesti su bili na otvorenom, tako da, prijavljujući ih po zakonu minimalno pet dana ranije, nikada nijesmo znali kakvo nas vrijeme očekuje na dan protesta. Trebalo je u potpunoj materijalnoj zavisnosti od opozicije i nesigurnih donacija, obezbijediti: binu, ozvučenje, propagandni materijal, snimiti i montirati video i tonske materijale, nabaviti projektor i platno, organizovati prevoz, nabaviti megafone, baklje, osmisliti i izraditi transparente, obezbijediti strujne priključke, redare, govornike od kojih bi po pravilu neki otkazivali u poslednjem momentu… Pri tome, kako su protesti protiv vlasti koja drži sve pod kontrolom i strahom, do posljednjeg momenta ne bi znali da li ćemo dobiti traženi električni priključak, da li će oni sa kojim bi ugovorili binu i ozvučenje odustati od dogovora. Prevoznici bi zbog straha, skoro po pravilu,  odbijali da voze učesnike protesta iz drugih crnogorskih gradova ili bi naplaćivali prevoz po mnogo većoj od realne cijene.

Uprkos svemu navedenenom, uspjeli smo ih organizovati četrnaest, bez nekih većih organizacionih i tehničkih problema i nedostataka. Za to vrijeme, dušebrižnici na društvenim mrežama, opozicionari poznatiji kao buntovnici iz fotelje, stalno bi nalazili zamjerke, čak i one tehničke-organizacione prirode,  sipajući  na organizatore drvlje i kamenje, optužujući ih za sve i svašta. Više štete su protestima napravili ovi tastaturni opozicionari i danas već prepoznati dio opozicije, od kompletne medijske i druge hajke koju je pokrenuo režim. Režimska hajka je upravo iritirala građane da se još masovnije i čvršće priključe protestima, a opoziciona ih je dovodila u nevjerice i nedumice oko motiva protesta, namjera pokretača.

Na tih četrnaest protesta bilo je sijaset organizacionih grešaka, pogrešnih poteza i odluka, ali nijedna kardinalna, i svaki najavljeni protest je održan. U rijeci građana, koja je u ukupnom broju na svim protestima premašila cifru od 150 000, nije bilo nijedne ozbiljne povrede nekog od učesnika, nijednog većeg incidenta, sa govornice nije odaslata niti jedna poruka mržnje prema bilo kome.

Ukupni troškovi organizacije svih protesta iznosili su ispod 50 000 eura, a to je npr. samo polovinu novca koji mjesečno iz budžeta dobija najveći opozicioni savez. Siguran sam i, iako uporedba nije najumjesnija, da je to manje novca nego je obezbijeđeno za ovaj festival filma, na kome se prvog dana desio kardinalan propust zbog koga je raspuštena publika na filmu koji je trebao premijerno otvoriti festival.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply