Palanačko podjebavanje Kolegijuma TVCG

Objavljeno: 29.11.2019, 22:55h

Piše: Duško VUKOVIĆ

Dugujem neizmjernu zahvalnost Kolegijumu TVCG zbog pažnje koju mi je posvetio večeras u  udarnoj informativnoj emisiji, skrećući pažnju na moj blog u kome sam se usudio primijetiti da ovaj medij, koji s dobrim razlogom doživljavam i kao svoj, nije reagovao profesionalno u slučaju razornog zemljotresa u Albaniji.

Uz zahvalnost za neočekivanu reklamu u udarnom terminu, moram zamjeriti kolektivnoj uređivačkoj pameti što nije na uvjerljiv način negirala moje navode o neprisustvu izvještača TVCG u susjednoj zemlji koju je zadesila nesreća. Umjesto da objave makar jedan insert iz izvještaja njihovih reportera sa lica mjesa, prikazali su samo fotografiju novinara sa mikrofonom RTCG u ruci, što bi trebalo da bude uvjerljiv dokaz da sam u krivu i da sam, kako vele, bezuspješno pokušao da diskreditujem javni servis.

Priznajem da nisam gledao sve emisije TVCG 26. novembra, kada se desio najsnažniji zemljotres, a niti narednih dana. Gledao sam glavnu informativnu emisiju Dnevnik 2 i nisam nigdje video izvještaj reportera TVCG ni iz jednog mjesta u Albaniji u kome je zmljotres odnio najviše ljudskih života i pričinio najveću materijalnu štetu. Jedino što sam vidio urađeno domaćom rukom je video snimak posjete crnogorskih ministara Draču. Sada čujem da ni to nije uradila ekipa iz TVCG, već da je riječ o materijalu koji im je proslijedila Vladina služba za odnose s javnošću. Ne sjećam se da je taj izvor pomenut u Dnevniku 2, ali na osnovu teksta na portal RTCG se može tvrditi da je taj podatak iz nekog razloga skriven.

Pošto nisam snimao glavne informativne emisije 26. i 27. novembra, a baš snimaka tih Dnevnika 2 nema na portalu RTCG, poslužiću se sadržajem koji je objavljen na portalu ovog medija. U tom sadržaju nema nijednog kadra niti fotografije koji imaju oznaku TVCG, niti se u tekstu izvještaja pominje ime bilo kojeg novinara TVCG, osim Tamare Ivanković, kao nekoga ko je pripremio priloge sastavljene od raznog tuđeg video materijala i narativa. U jednom od tih priloga je iskorišćen audio izvještaj albanskog novinara Sebastijana Zonja, ali ni glasa ni java od nekog našijenca.

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/260338/razorni-zemljotresi-u-albaniji-ima-mrtvih.html?print=true

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/260406/nuhodzic-i-hrapovic-obisli-drac-i-ponudili-pomoc.html

http://www.rtcg.me/vijesti/region/260462/u-dracu-velika-neizvjesnost.html

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/260338/u-albaniji-14-mrtvih-i-600-povrijedjenih.html

Kolektivna uređivačka pamet medija koji bi trebao da bude javni se, u nedostatku argumenata u obračunu sa mojom malenkošću, latila jeftinog palanačkog podjebavanja, koje je, na našu zajedničku žalost, njihov najveći profesionalni domet.

*****

Danas, 30. novembra, na portalu RTCG su objavljene emisije Dnevnik 2 od 26. 27. i 28. novembra. Da bi mi bila mirna ljudska i profesionalna savjest, pogledao sam emisije kako bih se uvjerio da, možda, nisam previdio postojanje izvještača TVCG sa lica mjesta iz zemljotresom pogođenih albansjkih gradova, osim onoga dana (26. novembra) kada su tamo bila dvojice ministara u Vladi Crne Gore. Ne, nisam pogriješio – ekipa TVCG je bila u Draču samo onoga dana kada su bili i ministri, ali tamo nije ostala. Izvještač Terzić je već sjutradan bio u Podgorici, gdje je primao nagradu na svečanosti u RTCG, a novinarka Mirković je izvještavala sa bezbjedne distance, iz studija, preko tuđih video snimaka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register