Vlada Crne Gore nastavlja da krije podatke o dodjeli stanova

Objavljeno: 22.11.2019, 11:06h

Premijer Marković uzalud obećava domaćoj i inostranoj javnosti da će ovo pitanje biti uređeno na transparentan način

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je ocijenila dakao zabrinjavajuću odluku Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore da sakrije dokumenta u vezi dodjele stanova i kredita, “jer dokazuje da sve ono što smo čuli od premijera Duška Markovića je zapravo predstava za javnost, te da od transparentne i odgovorne stambene politike gotovo neće biti ništa”.

MANS je saopštio da već duže pokušava da dođe do podataka o tome ko je i na koji način dobio stan ili kredit od države, ali da Vlada Crne Gore i dalje krije te podatke, uprkos više sudskih presuda u korist transparenosti.

MANS navodi da je objavljeno na Vladinom zaničnom veb sajtu i što se odnosi na sredstva koja su izdvojena za mandata premijera Duška Markovića tek dio informacija na koje javnost ima pravo. Objavljivanje svih informacija “bi trebao da bude privi korak ka stvarnoj reviziji dosadašnje stambene politike koju najavljuje Marković, kada bi postojala politička volja za to”, konstatuje MANS.

Ova nevladina organizacija konstatuje da odluka Generalnog sekretarijat Vlade dematuje i samog premijera Markovića koji domaćoj i inostranoj javnosti obećava da će ovo pitanje biti uređeno na transparentan način.

“Smatram da će, osim prazne retorike premijera Markovića, biti potrebno da se preduzmu konkretni koraci kako bi građani, ali i EU partneri u kontekstu pridruženja Crne Gore, mogli stvarno da povjeruju da je ova Vlada spremna da napravi otklon od dosadašnje prakse skrivanja podataka. Otklon koji je suštinski i podržan konkretnim akcijama, a ne praznom dnevno-političkom demagogijom”, kaže Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS-a.

Premijer Marković je, odgovarajući na poslanička pitanja prije par dana, konstatovao da je Vladina stambena politika pokazala određene slabosti i nedostatke i da će ona biti mijenjana.

“Ono čega ima – jeste stambena politika koja je pokazala određene slabosti i nedostatke. I ono što takođe (…) postoji jesu demokratske institucije koje će time baviti ili će se morati time baviti. Takođe, postoji i predsjednik Vlade koji je objelodanio, kao i što ste sami rekli tražene podatke, ne zbog nekog eskluziviteta i pritiska nego zbog toga što su to bili inače javni podaci i zbog toga što mi je to zakonska obaveza, ali, istovremeno, to je i prilika da svi evidentiramo slabosti i propuste i da pokušamo da rešavanje stambenih pitanja definišemo na način da on ne bude privilegija već zaista kao rezultat potrebe, bez obzira da li se radi o državnom službeniku ili funkcioneru“.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply