Manje delfina, više smeća u Crnom moru

Objavljeno: 22.11.2019, 18:44h

Broj delfina u posmatranim grupama se značajno smanjio sa nekoliko stotina do najviše 37 životinja u grupi.

Vazdušnim nadzorom Crnog mora, pod nazivom “Let sa delfinima”, prvim u poslednjih 40 godina, ustanovljeno je smanjenje broja delfina u grupama i značajno povećanje količine smeća, saopštio je danas Međunarodni ekološki fond Čista mora.

“Prema prvim rezultatima vazdušnog nadzora, sprovedenog u septembru iznad većeg dijela Crnog mora kraj obala Kavkaza, od Kerčkog moreuza do Adlera, broj delfina u posmatranim grupama se značajno smanjio sa nekoliko stotina do najviše 37 životinja u grupi. Istovremeno, količina morskog otpada je porasla”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Zamjenica generalnog direktora organizacije Ana Subotina rekla je za Tass da je glavni uzrok smanjenja broja delfina migracija izvora hrane, jer su se mnoge vrste ribe, glavne stavke u ishrani delfina, preselile u druge djelove Crnog mora.

Ona je najavila da će biti sprovedeno posebno sveobuhvatno istraživanje kako bi za to bili utvrđeni razlozi i dodala da je rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije pristalo da podrži projekat.

“Rusija se prvi put pridružila projektu dvije evropske organizacije. Projektom će biti utvrđen program za posmatranje Crnog mora, proučavaće sve vrste morske populacije – različite vrste riba i sisara, kao i stanje vode i morskog dna. Tek posle toga biće moguće da se odluči koje mjere treba preduzeti”, rekla je Subotina.

Istraživačka ekspedicija “Let sa delfinima” identifikovala je porast koločine smeća, kako individualnih objekata, kao što su konopci, bove, ribarske mreže i plastični objekti, tako i oko 200 ostrva od smeća.

“Na sreću, nema džinovskih ostrva smeća kao što su ona u Tihom okeanu, ali treba razmisliti o ovome jer je uklanjanje smeća na otvorenom moru skup proces”, kaže generalni direktor Čistih mora Vasilij Bogoslovski.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply