Instrumenti od šibica

Objavljeno: 22.11.2019, 09:02h

Da bi izradio nacionalni ukrajinski instrument, bilo mu je potrebno pola godine i 27.000 šibica.

Ukrajinac Bogdan Senčukov je napravio kolekciju muzičkih instrumenata od šibica.

Već 15 instrumenata koje je izradio Bogdan Sečukov u prirodnoj veličini, uključujući dvije gitare, harmoniku, violinu i bubnjeve, sviraju muzičari koji sa ponosom ističu da su jedini „šibicarski bend“ u Ukrajini.

„Volim da rezbarim, lijepim, oblikujem, da do najsitnijih detalja dotjerujem instrument i da ga na kraju zasviram. Ne mogu riječima da opišem svoja osjećanja kad čujem kako nešto što je izrađeno od ovih malih drvenih štapića zasvira kao pravi muzički instrument“, kaže 29-godišnji umjetnik za Rojters.

Dok je većina muzičkih instrumenata izrađena od bukovog ili bagremovog drveta, Senčukov svoje izrađuje od jasike koja se uobičajeno koristi za pravljenje šibica, a koja je, po mišljenju stručnjaka, najmanje „muzikalno“ drvo.

Da bi izradio nacionalni ukrajinski instrument, na kojem sada svira u bendu, bilo mu je potrebno pola godine i 27.000 šibica.

Najveći izazov mu predstavljaju pojedini elementi za koje mu je potrebno više od 10 sati neprekidnog rada. Na primer, ploča za violinu ili gitaru mora biti proizvedena u jednom danu, jer će u suprotnom izgubiti oblik.Problem mu je i vrijeme koje mu je potrebno da ukloni fosfor sa šibica, ali zahvaljujući popularnosti koju je stekao, ukrajinska fabrika šibica ga sada snabdijeva samo drvcima za šibice, bez fosfornog dodatka.

 

Mladi Bogdan Senčukov sada prikuplja dokumentaciju kako bi dokazao Ginisovim svjetskim rekordima da ima najveću kolekciju muzičkih instrumenata napravljenih od šibica.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply