Gobi ili Šamo

Objavljeno: 22.11.2019, 09:40h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Pustinja Gobi se najčudnija pustinja na svijetu. Nalazi se  u centralnoj Aziji između Kine i Mongolije, na nadmorskoj visini od čak 1500 metara. Karakterišu je, pored ostalog, enormne temperaturne razlike, koje se kreću od plus 45 stepeni Celzijusa ljeti, do minus 40 stepeni zimi. Slabo je naseljena i svake godine se njena površina širi.

Sjećam se da sam bio fasciniran kada smo u osnovnoj školi učili o toj pustinji. Toj mojoj fascinaciji je doprinijela i izuzetna profesorka geograije, čija predavanja su bila izvanredno slikovita. Tada je pustinja imala dva naziva, Gobi ili Šamo. Sad je, valjda, poznata samo kao Gobi.

Ogromna pustinja u Aziji je stvarno prirodni fenomen, kao što bi bio fenomen pustinja u Evropi.

Balkan je na putu da postane egzotična evropska pustinja.

Uprkos natalitetu, koji je veći od evropskog, budućnost Balkana je izgleda pustinjska. Svakog dana enormno se povećava broj onih koji ga napuštaju. Emigracija sa Balkana dobija epske razmjere. Svi iole sposobni, stručni ljudi, počev od svršenih studenta pa do dokazanih doktora, informatičara, inžinjera i umjetnika  bježe odvade. Kao i ljudi koji su usavršili bilo koji zanat. Ostaju samo starci, nemoćni i nestručni. Osim ljudskog potencijala koji je najvažniji, uništava se i prirodni. Najčistije i najljepše rijeke se stavljaju u cijevi, uništavaju se  jezera, planine, šume, sve više i more.

Prostorom Balkana vladaju nametnute, nesposobne a do srži korumpirane političke elite koje imaju podršku međunarodnih centara moći, čiji su puki izvršioci. Što je emigracija veća, mogućnost „ozelenjavanja“ Balkana je manja, stvaranje pristojne alternative postaje utopija.

I dok se ti centri moći preko leđa građana prepucavaju čiji će Balkan zabran i neokolonija biti, jedan njegov dio, sva je prilika, postaće nova egzotična, ali ne njiihova već kineska pustinja. Umjesto Mongola i Han Kineza, stanovnici će biti egzotični Srbi i Crnogorci.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Zaista me interesuje da li se u Francuskoj iko stara o našim građanima. Tamo živi moja rodbina, Mirjana, Zorka i Bajo. Porodica mog pokojnog brata od ujaka Radeta. Ne bi me čudilo da su u Denim četvrti. Nemam sa njima kontakta nažalost. A sve su to naše duše.To je njegova druga supruga i djeca, prva mu je bila iz Bijelog Polja od Nedovića. Radio je sa kamenom u Parizu.Krvno su vezani sa Sekulićima… Bajov prađed zvao se takođe Bajo. Jovanovići su. Bili su od porodice velikih gazda. U Bjelopavlićima je bila izreka ako neko od siromašnih nema hljeba: Idi da ti da Radoje Pakov. Bili su izdašni.
    Prošetah večeras pored dvorca Petrovića, pa vidjeh da nema svijetla…
    Šta li radi naš Princ Nikola?