Britanija odbila da Mauricijusu vrati ostrva

Objavljeno: 22.11.2019, 19:00h

Zvanični London odbio je da Mauricijusu vrati kontrolu nad udaljenim arhipelagom u Indijskom okeanu, na kojem je i američka vojna baza.

Generalna skupština UN je u maju sa 116 glasova “za” i šest “protiv” usvojila neobavezujuću rezoluciju kojim je Velika Britanija do 22. novembra trebala da vrati Mauricijusu arhipelag Čagos, ali zvanični London to nije uradio. Pedeset šest država, uključujući Francusku i Njemačku, bilo je suzdržano.

UN su Britaniji dali rok od šest mjeseci da se odrekne kontrole nad arhipelagom Čagos, ali je taj period sada prošao.

S obzirom na to, premijer Mauricijusa je izjavio da je Velika Britanija od sada “ilegalni kolonijalni okupator”.

Sa druge strane, Velika Britanija kaže da ne priznaje Mauricijusov zahtjev za suverenitetom.

Smatra da ima pravo da zadrži vlast nad ostrvima, od kojih je jedno – Dijego Garsija sjedište američke vojne vazdušne baze.

“Velika Britanija nema sumnje u suverenitet nad Britanskom teritorijom Indijskog okeana (BIOT) koja je pod stalnim britanskim suverenitetom od 1814. godine”, navodi se u izjavi britanske kancelarije.

“Mauricijus nikada nije imao suverenitet nad BIOT-om i Velika Britanija ne priznaje njihovu tvrdnju”, dodaje se u izjavi, prenosi BBC.

Arhipelag Čagos odvojen je od Mauricijusa 1965. godine, kada je Mauricijus još bio britanska kolonija. Britanija ga je kupila za tri miliona funti kreirajući BIOT.

Mauricijus tvrdi da je 1965. godine bio prisiljen da u zamjenu za nezavisnost preda taj arhipelag britanskim prekomorskim teritorijama. Nezavisnost je stekao 1968. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply