Raskrinkavanje.ba upozorilo PCNEN

Objavljeno: 21.11.2019, 14:39h

Na Vašem portalu, pronašli smo članak, objavljen 27.5 2015 .godine koji je dostupan na ovom linku o ljekovitim svojstvima aluminijumske folije.

Poštovani/a,

Obraćam Vam se u ime portala “Raskrinkavanje”, platforme koja se bavi provjerom i ocjenjivanjem tačnosti medijskih informacija na osnovu metodologije koju možete pogledati ovdje.

Na Vašem portalu, pronašli smo članak, objavljen 27.5 2015 .godine koji je dostupan na ovom linku o ljekovitim svojstvima aluminijumske folije.

U tekstu članka se navodi: “Prema nekim istraživanjima, bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta (fantomska bol) moguće je ublažiti pomoću aluminijumske folije. U časopisu British Journal of Pain objavljeni su rezultati istraživanja provedenog na osobama s amputiranim dijelovima tijela. Ono je potvrdilo da je u skupini osoba čiji su udovi tijekom tretmana omatani aluminijumskom folijom, bol bila daleko manja u odnosu na skupinu na kojoj nije primijenjena ova terapija.”

Pretragom smo ustanovili da ova tvrdnja nije tačna i da su rezultati istraživanja pokazali suprotno-da aluminijumska folija nema uticaja na smanjenje bola “fantomskog uda”. Istraživanje je dostupno ovdje.

S obzirom na navedeno, članci koji su objavljeni na ovu temu predmet su analize “Raskrinkavanja”. Stoga vas molimo da nam, ukoliko objavite ispravku, to javite do kraja dana.

Unaprijed hvala na izdvojenom vremenu,

Srdačan pozdrav,

Mladen Lakić

*********************************
Zahvaljujemo se kolegama iz Raskrinkavanje.ba. PCNEN je kontroverznu informaciju preuzeo od alternativa-za-vas.com a objavljivanjem ove reakcije pokazuje da mu je prvenstveno stalo do istine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register