Švedska prekinula istragu o Džulijanu Asanžu

Objavljeno: 19.11.2019, 17:42h

Tokom dodatne istrage, postalo je očigledno da usmeni dokazi, koji su korišćeni tokom istrage, nisu dovoljno ubjedljivi

Švedska tužiteljka je saopštila danas da je istraga o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu prekinuta.

Tužiteljka Eva-Mari Personje kazala da je istraga prekinuta zbog nedostatka dokaza.

„Tokom dodatne istrage, koja je vođena tokom ljeta i jeseni, postalo je očigledno da usmeni dokazi, koji su korišćeni tokom istrage, nisu dovoljno ubjedljivi, jer je prošlo mnogo vremena od incidenta. Sjećanje prirodno blijedi“, objasnila je ona.

Tužiteljka je dodala da nema namjeru da ispituje Asanža. Prema njenom mišljenju, svjedočenje Asanža neće pomoći da se rasvijetle okolnosti incidenta, prenosi sputniknews.com.

​Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji.

Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtjev SAD. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio na 11 mjeseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zavjeru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja SAD, Asanžu prijeti više godina zatvora.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply