Dogovoren budžet EU za 2020. godinu

Objavljeno: 19.11.2019, 13:49h

Vlade zemalja članica Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija postigli su dogovor o budžetu EU za 2020. godinu.

Budžetom se predviđa više sredstava za borbu protiv klimatskih promjena, zaštitu evropskih granica i uspostavljanje evropskog satelitskog sistema, javlja agencija Reuters.

Budžet za 2020. godinu je posljednji godišnji plan potrošnje iz sedmogodišnjeg budžetskog programa EU koji je ograničen na 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda evropskog bloka.

EU se obavezala da će naredne godine finansirati projekte vrijedne 168,7 milijardi eura, od čega je 21 odsto namijenjeno za mjere borbe protiv klimatskih promjena.

Budžet za 2020. godinu predviđa se oko 60 milijardi eura podrške poljoprivrednicima, ribarstvu i biodiverzitetu, kao i gotovo 59 milijardi eura za smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika između evropskih regija.

Osim toga, gotovo 25 milijardi eura opredjeljeno je za podršku istraživanju i inovacijama u EU, za programe obrazovanja mladih, mala i srednja preduzeća i evropsku satelitsku šemu “Galileo” koja će EU učiniti nezavisnim od Sjedinjenih Država.

Još 14 milijardi eura izdvojeno je za finansiranje evropske bezbjednosti, humanitarne pomoći i novoformirane evropske pogranične garde sa 10.000 operativaca.

Sljedeći sedmogodišnji budžet važiće od 2021. do kraja 2027. godine. O njemu se trenutno vode teški pregovori, jer više neće uključivati Britaniju koja je davala veliki doprinos, pošto London želi da napusti EU 31. januara 2020. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply