VS ima više vježbi sa NATO nego sa Rusijom

Objavljeno: 17.11.2019, 12:52h

Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama, od čega četiri sa Rusijom i 13 vježbi sa NATO i partnerim

Brojke ukazuju da Vojska Srbije izvodi čak tri puta više vežbi sa NATO i partnerskim zemljama nego sa Rusijom, piše Balkanska bezbednosna mreža na svom portalu.

Kako prenosi portal, Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama, od čega četiri sa Rusijom i 13 vježbi sa NATO i partnerima.

Do kraja oktobra Vojska Srbije je sa Rusijom održala vježbe „Slovensko bratstvo“, zatim vježbu u kojoj su učestvovale snage Zapadnog vojnog okruga Rusije, „Slovenski štit“ i „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“.

Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vježbi: „Komšije“ i „Gvozdeni mačak“ sa Mađarskom, „Air Solution“ sa Rumunijom, „Platinasti vuk“ sa SAD i zemljama regiona, „Obazrivi vuk“ sa SAD, „Platinasti lav“ sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, „Šabla 2019“ sa Bugarskom i „Balkanski mostovi“ sa zemljama regiona.

Pripadnici Vojske Srbije imali su dvije provere obučenosti za mirovne misije (sa zajedničkim evaluatorskim timom Srbije i Španije), jednu provjera za Borbenu grupu EU Helbrok i jednu provjera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO.

Poslednja u nizu je sajber vježba „Sajber Tesla“ sa Nacionalnom gardom Ohaja.

„Najčešće i najduže Vojska Srbije poslednjih godina sarađuje sa susjednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD“, navodi se na portalu.

Portal podsjeća da je Srbija učestvovala na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplinama tenkovski bijatlon, vojni reli i snajperska granica kao i na dva takmičenja u streljaštvu u Velikoj Britaniji u junu i u SAD u oktobru, prenosi Beta.

„Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije kao i civilnog programa Nauka za mir. Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta“, dodaje se.

Vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse a posebno je intenzivna sa državama koje nisu priznale Kosovo. Iz sjedišta NATO se ističe da je srpska vojska učestvovala sa NATO ekspertima u obuci iračkog vojnog saniteta.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sarađuje sa jednom od komandnih centara NATO za protivvazduhoplovnu odbranu CAOC (Combined Air Operation Center) jer je zadužena za vazdužni prostor Crne Gore koja je članica tog vojnog saveza, podsjeća portal Balkanska bezbednosna mreža.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply