Vikipedija pokrenula novu društvenu mrežu

Objavljeno: 17.11.2019, 13:04h

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male zajednice, kojima će obezbijediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju

Јedan od osnivača Vikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Fejsbuku i Tviteru.

Јoš prije dvije godine on je lansirao Vikitribjun, onlajn publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vijesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara “amatera“.

S obzirom na to da taj projekat nije zaživio, Vels je riješio da promijeni strategiju. Vikitribjun je preobražen u društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Fejsbuk i Tviter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove, prenosi B92.

Mreža će biti finansirana donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se, po Velsovom mišljenju, pokazao neuspješnim je donio ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi “na vrh“ guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, “VT:Soušal“ uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male zajednice, kojima će obezbijediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

Pristup platformi “VT:Soušal“ će uvijek biti besplatan, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mjesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply