Samospaljivanje

by | nov 15, 2019 | Blog | 5 comments

Nedavno se francuski student samospalio jer nije mogao da živi od 450 eura. Prosječna plata prosvjetnih radnika u Monte Karlu je zanemarljivo veća, ali se oni neće samospaljivati. Da to ne bi uradili, ministar obrazovanja, inače socijaldemokrata, odlučio je da predloži povećanje njihovih primanja za cijelih 9%.

Socijaldemokratija je ljevičarska politička filozofija koja se bori za socijalnu pravdu i ublažavanje nepravdi koje donosi liberalni kapitalizam.

Najviđeniji predstavnici tog pokreta u Crnoj Gori su Ivan Brajović i ministar obrazovanja Damir Šehović.

Uprkos najavljenom povećanju plata, danas će dio prosvjetnih radnika u 14:30 protestvovati ispred Ministarstva prosvjete. Siguran sam da se na protestu neće pojaviti ni 1% prosvjetnih radnika, ni predsjednik sindikata prosvjete, a kamoli da će se neko samospaliti.

Ministar prosvjete u Monaku je bio polupismen čovjek Slavoljub Stijepović. Veće je to poniženje bilo za svakog intelektualca i prosvjetnog radnika od ovakvih plata, pa niko nije protestovao.

Monako je krajnje čudna zemlja, uprkos neviđenom standardu.

5 0 komentara

  1. Mirjana Marković

    Prvo i osnovno pitanje koje treba riješiti u CG je dohodk. Odd njega ne može da se dostojanstveno živi. Jednom smo u Skuptini CG zaprijetili smospljivnjem i zatražili povećnje dohotka 100 0dsto. Rekli si fa ne znaju kako, sjećam se da su se plate kretale od 200-400 eura. Pročitala sam to pismo u holi skupštine i uspjeli smo. Rekli su ne znaju kko. Rekli smi snađite se. da ne spominjem sad po kozna koji put omču koju nam stavlja MMF…i one vreće crvljivog brašna koje su nam dijelili u vremenu inflacije…rada prekovremeno godinama koji nikada nije plaćen…uslova rada bez grijanja ka su se renovirale sale i kotlarnice…i mnogim drugim jadima kojima smo bili izloženi mi stariji službenici. Valjda smo zaslužili d nam se jednom prizna sav taj pregalački rad, jer bih voljela da iz Ministaratva finansija izvuku statistički podatak koliko sam službenih rčuna unijela za vrijeme svog rada u računovodstvu pri čemi niti sam imala adekvatno rješenje niti sm bila plaćena adekvatno za taj posao…

  2. Mirjana Marković

    Izvinjavam sezbog slovnih gresaka, uvijek me nanovo iznervira to ptanje. Jednom mi je neko anonimno poslao statistički podatak koliko mi rada nije isplaćeno, poslala sam taj podatak našem Head (Parliament of Montenegro)

Submit a Comment