UN u velikoj finansijskoj krizi

Objavljeno: 14.11.2019, 11:12h

ovo je “najvećA finansijskA krizA sa kojom se svjetska organizacija suočila u poslednjih deset godina”

Ujedinjene nacije (UN) su u najvećoj finansijskoj krizi u poslednjoj deceniji. Prema navodima ove organizacije, operativni budžet je u manjku za skoro 1,2 milijarde dolara zbog dugovanja pojedinih država.

Finansijska kriza sa kojom se ova organizacija suočava nastala je zbog toga što na desetine zemalja kasne sa godišnjom uplatom, piše Indeks.hr.

Prema riječima generalnog sekretara Antonija Gutereša, ovo je “najvećA finansijskA kriza sa kojom se svjetska organizacija suočila u poslednjih deset godina“.

Ujedinjene nacije su prestale da zapošljavaju i otkazale su službena putovanja i sastanke koji bi podrazumijevali plaćanje prekovremenog rada. Uz to se ograničavaju i troškovi grijanja i klimatizacije.

Za ovu godinu doprinose je uplatilo 134 od 193 zemlje-članice, pa je svjetska organizacija ove godine „kratka“ za skoro 1,2 milijarde dolara, a najveći dužnici su SAD, Argentina, Brazil, Izrael i Iran.

Ovo nije prvi put da se Ujedinjene nacije, koje se ne mogu zaduživati i uzimati kredite, suočavaju sa manjkom novca na kraju godine. SAD kao najveći platiša UN, svoju obavezu obično uplaćuju u novembru, a za ovu i prethodne godine trenutno duguju najmanje 100 miliona dolara.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply