Polović: Iluzija asimilacije i integracije nimalo ne funkcioniše

Objavljeno: 14.11.2019, 09:06h

Sve ovo zahtijeva raspravu o stanju sigurnosti u Europi

Globalizacija migracija, nesumnjivo, mijenja svijet, a u kontekstu postojećih prijetnji i EU sve više postaje društvo rizika čije su temeljna obilježja nesigurnost i neizvjesnost, kaže dr Jadranka Polović u analitičkom članku objavljenom na Geopolitika.news.

Ona dalje kaže kako politički, ekonomski, sigurnosni, socijalni, ali i individualni rizici postepeno nadilaze mogućnosti institucionalnog upravljanja krizom, usljed čega pitanja budućnosti integracije, kao i promjene njenog sociokulturnog identiteta svakako postaju legitimna.

“Iluzija asimilacije i integracije novih migranata u praksi nimalo ne funkcionira, jer se na očigled stvaraju paralelna društva s rastućim stopama kriminala i bitno pogoršanim stanjem javne sigurnosti. Sve ovo zahtijeva raspravu o stanju sigurnosti u Europi, kapacitetima i sposobnostima europskih sigurnosnih službi u borbi protiv narastajućih izazova, kao i mjerama koje EU, kao i nacionalne vlade namjeravaju poduzeti kako bi zaštitili domicilne građane”, piše Polović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply