Klimatske promjene će ponovo učiniti Rusiju velikom

Objavljeno: 12.11.2019, 17:18h

Rusija će uspjeti da promijeni mapu globalne trgovine, čiju je prirodu dugo određivao Zapad, na čelu sa SAD.

Klimatske promjene otvaraju neprocjenjive mogućnosti za Rusiju i učvršćivanje njenog statusa na međunarodnoj areni, piše izraelski list Harec.

Autor članka Džonatan Jakobson smatra da povoljan geografski položaj ide na ruku Rusiji.

Prije oko 10 godina geolozi su otkrili da se 30 odsto svjetskih rezervi prirodnog gasa i 13 odsto svjetskih rezervi nafte nalaze ispod glečera polarne zone Sjeverne hemisfere. Kako se na Arktiku topi vječni mraz, te rezerve resursa postaju dostupnije i za Rusiju, prenosi sputniknews.com.

Pored toga, usled klimatskih promjena, trgovinski putevi preko Sjevernog ledenog okeana postaju perspektivniji. Novinar ističe da će najveću korist iz toga izvući zemlje koje imaju luke na Sjevernom i Baltičkom moru, a prije svega Rusija.

Ukoliko arktički pomorski putevi budu otvoreni tokom cijele godine, očekuje se da će dvije trećine trgovine koja prolazi kroz Suecki kanal, preći na nove transportne maršrute.

Jakobson predviđa da će Rusija uspjeti da promijeni mapu globalne trgovine, čiju je prirodu dugo određivao Zapad, na čelu sa SAD.

On dodaje da zemlja može imati korist i od globalnog zagrijavanja, u vidu povećane poljoprivredne proizvodnje zbog pristupa i raspoloživosti zemljišta za razvoj poljoprivrede.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply