‘Dalje nećeš moći’ traži odgovornost za kršenje Zakona o nacionalnim parkovima

Objavljeno: 12.11.2019, 10:07h

“Klica mora shvatiti da nijedan nacionalni park, pa ni NP ‘Durmitor’ nije u njegovom vlasništvu, već dobro svih građana Crne Gore”

Građanska inicijativa “Dalje nećeš moći” je javno zatražila od direktora JP  Nacionalni parkovi Crne Gore Elvira Klice, da stavi na uvid crnogorskoj javnosti molbu zakupca restorana “Crno jezero” i odluku kojom je njegovim poslovnim partnerima omogućeno da se 9. novembra uveče dovezu do Crnog jezera, što je zabranjeno Zakonom o nacionalnim parkovima.

“Prije nego što zbog nesposobnosti, nečinjenja i neodgovornosti podnese ostavku, a nakon što je priznao da je privilegovanim pojedincima omogućio da se dovezu do restorana i time prekršio Zakon, dužan je da građanima stavi na uvid i molbu i odluku o toj molbi. Klica mora shvatiti da nijedan nacionalni park, pa ni NP ‘Durmitor’ nije u njegovom vlasništvu, već dobro svih građana Crne Gore i da on i njegovi poslovni partneri nijesu iznad zakona koji jasno propisuje kada i ko može doći automobilom do Crnog jezera”, poručili su iz GI “Dalje nećeš moći”.

Oni su najavili krivičnu prijavu, a prije toga će insistirati da se odgovori na pitanja: Ko je podigao rampu kako bi vozila prošla i da li su uredno naplaćene ulaznice u NP “Durmitor”. Ako jesu, koliko je ljudi platilo ulaznicu i ko ih je naplatio nakon radnog vremena NP i gdje je taj novac?

“Uprkos tome što ste Vi za to plaćeni, mi ćemo i dalje čuvati naše nacionalno blago od Vas, Vaših poslovnih i drugih partnera i tražiti odgovornost”, poručili su iz “Dalje nećeš moći” direktoru JP NPCG.

U reagovanju Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JP NPCG) objašnjeno je da je pristup automobilima dozvoljen u skladu sa Odlukom o odobravanju prolaska vozilima zakupca Restorana, opštinskim preduzećima, vozilima CEDISA, Službi hitne pomoći u periodu kada ove aktivnosti omogućavaju nesmetan i bezbjedan boravak posjetilaca, odnosno u večernjim i ranim jutarnjim satima.

Ostavka Elvira Klice je jedan od deset zahtjeva Koalicije za održivi razvoj.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply