Žrtve sveštenika pedofila dobiće odštetu

Objavljeno: 09.11.2019, 21:48h

Tokom više od 50 godina registrovana su 342 slučaja zlostavljanja, koje su francuski biskupi zataškali u Francuskoj i u inostranstvu

Francuski biskupi odobrili su plan isplate odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja čiji su akteri sveštenici Rimokatoličke crkve.

Biskupi su izglasali izdvajanje pet miliona eura nezavisnoj komisiji koja će istražiti slučajeve seksualnog zlostavljanja u Francuskoj, a radiće i na prevenciji ovakvih slučajeva.

Ovaj fond odobrilo je 120 biskupa na skupštini u jugozapadnom gradu Lurdu, piše Avaz.ba.

Nadbiskup iz Rema Erik de Molin-Bofor, koji je i predsjednik Konferencije francuskih biskupa, rekao je da će isplatom odštete žrtvama biti priznata i njihova patnja, ali i ćutanje, nemar, nezainteresovanost, nedostatak reakcije, loše odluke i nefunkcionisanje sistema unutar Crkve.

On je dodao da je prerano govoriti o tačnom broju žrtava. Nezavisna komisija koja istražuje broj žrtava seksualnog zlostavljanja saopštila je da se od juna prijavilo 2.800 osoba.

Prema navodima biskupa, svaka osoba, koju priznaju kao žrtvu, ima pravo primiti novac. Crkva će za tu svrhu tražiti donacije.

Prema podacima lista Mediapart iz 2016. godine, tokom više od 50 godina registrovana su 342 slučaja zlostavljanja, koje su francuski biskupi zataškali u Francuskoj i u inostranstvu.

Vjeruje se da je u zlostavljanju učestvovalo najmanje 34 sveštenika, navodi AP.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply