Otkrivena ploča generalu koji je vodio napad na Vukovar

Objavljeno: 08.11.2019, 16:55h

„Građanska Vojvodina“ navodi da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se „Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina“.

Spomen ploča komandantu novosadskog korpusa bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Mladenu Bratiću, koji je vodio napad na Vukovar, otkrivena je u kompleksu Vojske Srbije u Novom Sadu.

Bratić je poginuo početkom novembra 1991. godine kod Borovog naselja u Hrvatskoj.

Spomen ploču su otkrili predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na otkrivenoj spomen ploči osim imena Mladena Bratića navedeno je da je “poginuo na borbenom zadatku 4. novembra 1991.godine”, prenosi RSE.

Na postavljanje ploče reagovala je koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“. Ova koalicija je navela da je „Bratić zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem toga grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

„Građanska Vojvodina“ navodi da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se „Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina“.

Prema izvještaju Fonda za humanitarno pravo (FHP) JNA je tokom opsade i zauzimanja Vukovara koristila tešku artiljeriju i rasporedila oko 15 hiljada vojnika, uključujući i srpske dobrovoljce koji su bili pod njenom komandom. Vukovar je zauzet u novembru 1991. godine nakon tromjesečne opsade.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je, kako su naveli na zvaničnoj stranici, izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019. godine.

“Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća”, naveli su iz MVEP-a.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply