Hrvatska: Pokradeni lični podaci pacijenata iz javnih bolnica

Objavljeno: 08.11.2019, 11:39h

Pacijenti su dobili anonimno upozorenje da ne idu na operacije u javne bolnice

Hiljade pacijenata u Hrvatskoj koji čekaju ugradnju vještačkog koljena dobili su poruke putem telefona sa anonimnim upozorenjem da ne idu na operacije u javne bolnice jer tamo ugrađuju proteze sumnjivog kvaliteta, a pacijenti su zgroženi krađom ličnih podataka, piše hrvatski portal Dnevnik.

Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić priznao je da je informatički sistem bolnica zastario i da je vrijeme za njegovu nadogradnju.

Podaci se čuvaju u informacionim sistemima pojedinih bolnica i odjeljenjima koja se time bave. Istražićemo sve i vjerujem da ćemo pronaći ko je dao te podatke, rekao je Kujundžić.

Predstavnik Udruženja za promociju prava pacijenata Јosip Perić izjavio je da svjedoče najvećem skandalu zloupotrebe ličnih podataka u hrvatskom zdravstvu.

On sumnja da iza skandala stoje privatne zdravstvene ustanove i ljekari koji rade i u javnim i u privatnim ustanovama, navodi portal.

Јedan scenario je da su neke privatne osobe došle na nezakonit način do podataka putem bolnica i javnih ustanova i stekli time finansijsku korist, a drugi da je možda stvarno riječ o nekom zviždaču, istakao je Perić.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply