Budući šef evropske diplomatije već upao u nevolje

Objavljeno: 08.11.2019, 23:32h

Evropska komisija je saopštila večeras da je na Španiji da razmotri dalje korake nakon što je budući šef evropske diplomatije Žozep Borel na Tviteru prenio dokument ocijenjen kao povjerljiv

Dokument je povezan sa sudskom procedurom protiv jedne katalonske separatistkinje, prenosi danas.rs.

Ova greška bi mogla da utiče i na novi sastav Evropske komisije, manje od tri nedjelje od predviđenog glasanja u Evropskom parlamentu.

“Ministar je ponovio informacije već prenijete u raznim medijima. U tom trenutku, on nije bio upoznat sa ograničenim pristupom prirode dokumenta. Kad mu je to rečeno, odlučio je da izbriše poruku (na Tviteru)“, rekli su Frans presu španski diplomatski izvori.

Katalonka Diana Riba je uputila protestno pismo Žan-Klodu Junkeru i njegovoj nasljednici Ursuli fon der Lajen. Ona traži da se povuče imenovanje Borela sa funkcije visokog predsednika EU za spoljnu politiku i bezbjednosti ako se dokaže zloupotreba povjerljivih informacija.

Evropski parlament je već odobrio imenovanje Borela koji će zamijeniti Federiku Mogerini, ali poslanici još treba da glasaju o cijelom novom sastavu EK. To glasanje je predviđeno 27. novembra u Strazburu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply