WWF: Mogući raskidi za mHE i bez obeštećenja

Objavljeno: 07.11.2019, 10:32h

Osnovni zaključak analize je da u projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija.

Vladi preporučujemo da raskine sve ugovore za male hidroelektrane (mHE) čiji koncesionari nijesu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoje planski dokumenti koji omogućavaju gradnju mHE, te da se zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncesionare,  saopšteno je iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), koji je završio analizu o projektu malih elektrana u Crnoj Gori.

WWF traži od Vlada da redefiniše zaključene ugovore na osnovu izdatih energetskih dozvola i značajno smanji koncesioni rok tih ugovora, te preispita ugovore za sagrađene mHE, u svim slučajevima u kojima se ugrađenim cijevima uzima voda iz korita rijeka, prenosi prtal Vijesti.

WWF je analizu krajem jula ove godine dostavio Vladi, sa zahtjevom da se njegovom predstavniku omogući učešće u radnoj grupi ili odgovarajućem timu, koji bi imao zadatak da revidira kompletnu koncesionu politiku u izgradnji mHE, ali još nijesu dobili odgovor.

Osnovni zaključak analize je da u projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija. Predstavnik WWF Milija Čabarkapa je kazao da je analizom utvrđeno preko 20 protivpravnosti u zaključenim ugovorima ili sprovedenim postupcima.

Vlada je nedavno najavila sporazumni raskid ugovora za gradnju mHE na sedam vodotoka, čija je investiciona vrijednost 44 miliona eura što bi moglo izazvati značajna obeštećenja za investitore koji imaju ugovore.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply