Ima pogeda raznih

Objavljeno: 07.11.2019, 09:54h

Pogled sa strane se upućuje da bi se izrazilo zanimanje ili neprijateljstvo

Mnogi socijalni psiholozi smatraju vizualnu komunikaciju jednim od najvažnijih kanala ako ne i najvažnijim kanalom neverbalne komunikacije. Vizualna komunikacija odnosi se ne samo na gledanje i kontakt očima, nego i na viđenje dostupnih i korisnih socijalnih znakova.

Poslovni pogled

Ako nam se pogled usredsredi oko trougla koji oblikuju govornikove oči i usta, takav pogled pokazuje da međusobno razgovaramo na službenoj osnovi. To je poslovni pogled.

Društveni pogled

Ako nam se pogled kreće oko trougla koji oblikuju sagovornikove oči i sredina grudnog koša, taj pogled pokazuje da nam je razgovor neusiljen i prirodan. To je društveni pogled.

Intimni pogled

Ako nam pogled luta po cijelom sagovornikovom tijelu, mjerkamo sagovornika/cu od “glave do pete” takvim pogledom šaljemo sasvim drugačiju poruku. U razgovoru oči u oči to sagovorniku može značiti da vam njegova prisutnost nije ugodna ili želite da završi priču ili pak da ode ako vam se pogled usredsredi u središte njegova čela. (Izvor: Žena.hr)

Postrani pogled

Pogled sa strane se upućuje da bi se izrazilo zanimanje ili neprijateljstvo. Kada je propraćen sa malo podignutim obrvama ili smiješkom, izražava interesovanje i često znači poziv na udvaranje. Ako je pak popraćen spuštenim ili namrštenim obrvama ili spuštenim uglovima usana, označava sumnjičavo, neprijateljsko ili kritičko raspoloženje.

Sklopljene oči

Grupa ljudi koja nas najviše razdražuje kada s njima imamo posla jesu oni što u razgovoru zatvaraju oči. Ta se kretnja pojavljuje nesvjesno i pokušaj je da vas odagna iz svojeg pogleda, jer joj je postalo dosadno ili ste joj nezanimljivi ili osjeća da je nadmoćna.

U poređenu s normalnih 6 do 8 treptaja u minuti razgovora, očni se kapci zaklope i ostaju tako sekundu ili dvije, kao da vas osoba trenutno briše iz svojih misli.(Izvor: žena.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply