Bivši radnici Twittera špijunirali za Saudijce

Objavljeno: 07.11.2019, 11:14h

U tužbi se tvrdi da su dvojica službenik dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune

Američko tužilaštvo je optužilo dvojicu bivših radnika kompanije Twitter da su u SAD špijunirali u korist Saudijske Arabije.

U tužbi pred američkim okružnim sudom u San Francisku se detaljno opisuje jedan koordinisan pokušaj saudijskih zvaničnika da angažuju zaposlene u Twitteru da prikupljaju lične podatke sa više hiljada Twitter naloga.

Među njima su nalog jednog popularnog novinara koji ima više od milion sljedbenika i drugi poznati kritičari vlade u Rijadu, prenosi AP.

U tužbi se takođe tvrdi da su dvojica službenika, koji po prirodi posla nisu imali pristup ličnim informacijama korisnika, dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune, prenose agencije.

Kompanija Twitter je priznala da sarađuje u američkoj istrazi dvojice bivših službenika optuženih o njihovom pristupu ličnim informacijama korisnika, po nalogu saudijske vlade.

Njujork tajms navodi da je ovo prvi slučaj da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply