Otkrivena mrtva zonu na Zemlji: Nema života, uprkos prisustvu vode

Objavljeno: 05.11.2019, 21:16h

Naučnici su objasnili da, osim činjenice da je voda u oblasti Dalol izuzetno kisela i slana, sadrži i ogromnu količinu magnezijuma.

Istraživači su proučavali širok spektar uzoraka uzetih iz četiri zone u geotermalnom kompleksu Dalol u Etiopiji, između 2016. i 2018. godine.

Grupa francuskih naučnika tvrdi da je otkrila mjesto na Zemlji gdje život ne može postojati, uprkos prisustvu vode u tom području.

U studiji koja je objavljena u časopisu Nature Ecology & Evolution tim biologa francuske Nacionalne istraživačke agencije CNRS i Univerziteta Pariz-Sud potvrdio je da su do ovih saznanja došli tokom posjete nepristupačnim Dalol hidrotermalnim bazenima u sjevernoj Etiopiji, blizu granice sa Eritrejom.

Identifikovali smo dvije glavne fizičko-hemijske barijere koje sprečavaju da život napreduje i pored prisustva vode, uprkos tome što je tečna voda na površini planete široko prihvaćen kriterijum za život – tvrde istraživači, prenosi sputniknews.com.

Između 2016. i 2018. godine oni su koristili čitav niz naučnih tehnika kako bi pretražili bilo kakav trag života u jezeru Dalol, ali su zaključili da ekstremne količine fiziološke kiseline ima previše za bilo koji organizam.

Naučnici su objasnili da, osim činjenice da je voda u oblasti Dalol izuzetno kisela i slana, sadrži i ogromnu količinu magnezijuma.

Ovo je potvrdilo i teoriju da ta voda ne sadrži nikakve štetne materije ili bakterije, jer pod takvim uslovima žive ćelije se uništavaju.

Ranija studija područja Dalol tvrdila je da je otkrila neke dokaze o izuzetno sićušnom životu mikroba koji je preživio, uprkos specifičnim uslovima.

Istraživači su izrazili nadu da će njihova otkrića biti značajna za ograničenje pretpostavljenih parametara za uslove života.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply