Zdraviji su oni koji žive na većoj nadmorskoj visini

Objavljeno: 04.11.2019, 08:48h

Osobe koji žive na velikim nadmorskim visinama imaju manje šanse da će umrijeti od srčanog udara.

Planinska naselja i izletišta često turistički privlače i nadahnjuju zdravstveno osveštene osobe, a istraživanja časopisa “Journal of Epidemiology and Health” pokazuje da život na velikim visinama čini ljude zdravijim i srećnijim.

Istraživači su analizirali odnos između nadmorske visine, očekivanog životnog veka i stope smrtnosti od hroničnih bolesti za stotine naselja u kontinentalnom delu SAD-a.

Otkrili su da 10 miliona Amerikanaca koji žive u naseljima između 750 i 1.500 metara nadmorske visine u proseku žive jednu do tri godine duže od onih koji žive u blizini u nižim predelima. Što je veća nadmorska visina, veća je i dužina života osoba koje žive na tom području. Pored nadomorske visine ključni faktori su i ekonomski status, gustina naseljenosti i pušenje.

Život na višim nadmorskim visinama poboljšava rad srca i ima druge pozitivne efekte na organizam, iako se savetuje oprez za osobe sa već oslabljenim disanjem i obolelim od hronične opstruktivne plućne bolesti. Osobe koji žive na velikim nadmorskim visinama imaju manje šanse da će umreti od srčanog udara.

Dodatno, istraživanja pokazuju da ljudi koji žive na većoj nadmorskoj visini imaju manji rizik od gojaznosti jer im je metabloziam ubrzan.

 

Klix.ba

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply