Što za mene znači biti filozof

Objavljeno: 03.11.2019, 08:11h

Piše: Mirjana MARKOVIĆ

Filozof znači tražiti put za stalni rast, preporod i preobražaj, put kojim se može dosegnuti puni smisao postojanja, svrha življenja. Dakle, živjeti u punoći, u vječnosti, a ne u prolaznosti. Uticati na razvoj sopstvene svijesti i djelovanja. Doprinositi opštem dobru. ili kako reče seljanin iz jednog sela: „ Živjeti da bi drugi od njega fajdisao.“ Biti filozof znači biti pouzdan i odgovoran, staložen i postojan, promišljen i pun ljubavi. Filozof treba razumjeti i osvijestiti, te pokazati drugome koliko je svaki pojedinac važan, jedinstven i neponovljiv, i kao takav nezamjenjljiv, te podsticati druge da svojom svjetlošću obasjavaju svijet oko sebe. Biti filozof, znači imati vjeru i volju i u trenucima kad postoje problemi i izazovi. Imati dovoljno snage za ono što se može promijeniti i dovoljno mudrosti, strpljena i postojanosti za podnošenje onog lošeg na što se ne može uticati. Uspjeti naći mir u srcu oluje, biti duhovit kad je teško, imati snage ustati i poslije pada i to znači biti filozof.

Biti filozof znači osloboditi se pojavne sigurnosti uobličene u navici, nužnosti i bezličnosti i otisnuti se u misterij slobodnog djelovanja, u skladu sa vrlinom, čak i kad to nije u saglasju sa datim okruženjem. Biti filozof znači biti “capax infiniti“, tj. biti sposoban, slobodan za beskonačano. Filozof znači čuvati i njegovati znanje i tradiciju, prenosti znanje i dijeliti ga kako bi se multipliciralo. Filozof alhemijski sjedinjava ljubav i znanje i nastoji živjeti lako. On koristi znanje, poput splava, kad prelazi rijeku, ali ga ne nosi na plećima već ostavlja stalno na rijeci, za druge putnike.

Biti filozof znači svjesno osjetiti da je ličnost nosilac tvarnosti i energije i raditi na harmonizaciji i integraciji ličnosti. Takođe, znači usavršavati se i nadilaziti svoje mane i slabosti, biti prijemčiv za rast, za nova znanja, biti skroman duhom, u smislu ne gorditi se i ne nametati se, ali biti inicijativan,odlučan, inspirativan, pa čak i ekstatičan kad kreativnost to donosi. Biti filozof znači osmišljavati sopstveni život, ali i truditi se činjenjima osmišljavati svijet. Filozof razmišlja o predhodnim postupcima kako bi izvukao  iskustva u svrhu budućeg napredovanja i djelovanja, i u tom cilju ulazi u introspekciju svakodnevno.

Biti filozof znači istraživati, biti obrazovan u izvornom smislu te riječi, biti dostojanstven i graciozan u stavu, težiti etici i estetici, shvatiti etičke norme u punom značenju kao put ka dubljem prosvjetljenju.

Biti filozof znači spjevati odu suncu u noći bez mjeseca.

Biti filozof znači biti živ.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply