Nemojte odgađati odlazak u WC

Objavljeno: 03.11.2019, 08:09h

Stručnjaci upozoravaju da zadržavanje mokraće bešici duže nego što treba nije dobro za zdravlje jer uzrokuje bol i slabljenje mišića bešike te propuštanje mokraće (inkontinencija)

Kad zadržavamo mokraću, držimo sfinkter (mokraćni otvor) zatvoren. To znači da mišići koji oblažu mjehur šalju signale mozgu, a povratno se u mjehur šalje informacija da se poveća pritisak mjehura kako bismo znali da je pun, upozoravaju ljekari.

Redovno pražnjenje mokraće tokom dana važno je za održavanje anatomskih i funkcionalnih parametara donjeg mokraćnog sistema. Ipak, još uvijek nije utvrđena direktna povezanost između zadržavanja mokraće i pojave inkontinencije, ali je neka veza uočena.

Zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja kapaciteta mokraćnog mjehura, većeg rizika za razvoj urinarne infekcije, kao i povećan pritisak na strukture održavanja kontinencije, odnosno mišića dna mjehura.

Osnovni razlozi za pojavu inkontinencije su oslabljeni mišići dna mjehura, koji najčešće slabe zbog trudnoća, većeg broja porođaja, promjene nivoa hormona kod žena u menopauzi, ali i zbog prekomjerne tjelesne težine, dugotrajnih uzimanja određenih ljekova, neliječene hronične upale ili određenih neuroloških stanja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply