Korupcionaški šok

Objavljeno: 01.11.2019, 12:41h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Poslije sinoćne emisije „Načisto“, emitovane na TV Vijesti a ne na Javnom servisu, u kojoj je prikazan snimak na kome se vidi korumpiranost građevinskih inspektora,  građani su ostali u šoku. Ono, kada se šokiraš nečim što znaš, čega si svjestan, sa čime se svakodnevno srijećeš „ako ćeš da završiš bilo koji posa’“, ali to nećeš da priznaš samom sebi.  Sinoćni „šok“ je sličan onim šokovima koje bi doživjeli kada bi na snimcima iz ratova sa ovih prostora vidjeli razaranja, ubijanja, paljevine, pljačke, mučenja i silovanja koja su radili naši „heroji“. Na trenutak  bi se šokirali, kada to vidimo svojim očima, na ekranu. Šok bi trajao kratko, već nakon par dana nastavili bi da živimo svoj uredan i ugledan građanski život.

U Crnoj Gori je korumpirano sve. Bukvalno svaki segment društva, od „institucija“ do stanovnika, koji su jedino u socijalizmu bili građani – bar donekle.

Sinoćni snimak, pušten na privatnoj televiziji, svi znamo, nikada ne bi ugledao tamu noći na Javnom servisu.

Zašto?

Zato, jer opet svi znamo, da je to korumpirana, partijska televizija, koja radi u interesu vlasti, kriminala i korupcije, a ne u interesu građana. Pri tome, plaćaju je upravo ovi drugi.

Zamislite da neko pokuša prijaviti ovakav slučaj korupcije tzv. ASK-u!? Takav neko bi bio za psihijatrijski pregled, jer svi koliko-toliko normalni stanovnici  znaju da je to Agencija za podsticaj i zaštitu korupcije, i njena zakonski uspostavljena odbrana.

Opšta pljačka i korupcija počela je u ratovima „koje nikada nijesmo vodili“, legitimisana je na uvijek pokradenim izborima, koje je opet legitimisala tzv.opozicija i „naši međunarodni prijatelji“.

U provizorijumu kojeg od milja zovemo država, još prije 15 godina se gradio najveći i najluksuzniji hotel u Crnoj Gori – bez dozvole. Na tu činjenicu, „suvlasnik“ hotela “Splendid”, Žarko Radulović, javno je tražio: „Pustite nas da radimo hotele visoke kategorije bez svih potrebnih dozvola, a ja vam obećavam da za deset godina nijedan Crnogorac neće morati da radi i svi će imati platu 1000 DM.“

Provizorijum od države, umjesto da uhapsi takvog čovjeka zbog javnog poziva na nepoštavanja zakona i propisa ili ga bar eliminiše iz javnog života, istog veliča, postavlja ga za predsjednika Udruženja hotelijera i turističkih radnika, a tzv. Javni servis ga non-stop promoviše.

„Biznismen“ blizak mafiji koju od milja zovemo vlast, svojevremeno, protivzakonito dograđuje cijeli sprat u Budvanskom Starom gradu, koji je kulturno-istorijski spomenik, i otvara hotel „Astoriju“. Na otvaranju hotela mu prisustvuje sam vrh vlasti.

Prije više od 15 godina ugrožava mi se lična imovina nelegalnom gradnjom. U pisanoj formi prijavljujem slučaj građevinskoj inspekciji u nekoliko navrata. Ne reaguje. Njen tadašnji šef me najzad zove na razgovor. Nosim skriven novinarski kasetofon i tajno ga snimam, jer mi je jasno o čemu se radi i kojim povodom me zove. Priznaje da zna kako je pomenuta gradnja nelegalna, da mi je njome ugrožena  imovina, i nudi mi nagodbu. Snimak razgovora, ništa manje kompromitujući od onog sinoćneg, nosim kod našeg najboljeg novinara, na radiju Antena M. Najbolji novinar kod nas, u Beograd i “na svijet”, kaže mi da je ispod njegovog nivoa da sluša tajno snimljen razgovor i pusti ga na svojoj radio stanici – takav je on karakter. Novinar, mislim. Uzalud mu objašnjavam da je to jedini način da dokažem korumpiranost inspekcije – kad institucija nema, da sam kao građanin jednostavno doveden u situaciju da moram sam, tajno snimajući, pribaviti dokaz o korupciji i uzurpaciji mojih imovinskih prava.

U kasnijem sudskom postupku oko uzurpiranja imovine,  sudija mi je, pogodite ko? – sadašnji ministar pravde Zoran Pažin!

Kako su sve činjenice i dokazi na mojoj strani, sudija a današnji ministar pravde radi sledeće: usmeno kaže da je ročište zakazano tog i tog dana u 10.00 časova. Advokat kojeg sam angažovao, zajedno sa mnom dolazi zakazanog dana u zakazano vrijeme. Pažin već ima spremno sudsko rješenje da sam izgubio spor, jer sam odustao od tužbe!

– Kako molim, kako sam odustao?

– Suđenje je bilo zakazano u 9,30, vi se kao tužilac nijeste pojavili, što znači da ste odustali od tužbe.

– Ali suđenje ste zakazali u 10.00 sati a na 9.30 – jasno i glasno ste to prošlog puta rekli u prisustvu mog advokata?

– Pročitajte što piše u zapisniku, kaže Pažin.

U zapisniku, koji je bio kod advokata, doista je pisalo da je suđeno zakazano za 9,30. Pitam advokata, kako to da sam nasamaren na takav način? Poslije nemuštog odgovora, shvatio sam da je i on vjerovatno bio dio koruptivne mreže. Kasnije je taj advokat konkurisao sa VDT-a. Srećom, izabraše Stankovića , a sudija Pažin je, kao što znate, postao naš vrli minitar pravde koji sprovodi evropske preporuke i zakone.

Važno je napomenuti i da je uzupartor imovine i nelegalni graditelj protiv kojeg sam podigao tužbu bio uposlenik tadašnjeg Zavoda za urbanizam. Kakva slučajnost!

Na kraju, pomislih da se žalim Advokatskoj komori i tražim pokretanje postupka protiv advokata, kad već ne mogu protiv sudije Pažina. Odustadoh, svjestan činjenice da su čak i sudije manje korumpirane od advokata i tzv. Advokatske komore.

Prije 5-6 godina sam napisao desetak prijava UZIP-u zbog nelegalno podignute ograde AD „Plantaže“, koja je podignuta dijelom i na zemljištu Glavnog grada, a kojom se zabranjuje prilaz rijeci Cijevni – javnom dobru, što je protivzakonito. Partijski i korumpirani UZIP, na čijem čelu je bio Božidar Vuksanović, očekivano, odbacivao je sve prijave, sa rješenjima koja su za pokojnog Nušiča (imam ih sačuvana). Kako nijesam odustajao cijelu godinu, ganjajući slučaj, na kraju je direktorica “Plantaža” Verica Maraš ipak bila prinuđena da javno prizna kako su Cijevnu nelegalno zagradili. Uprkos priznanju, ograda, uz fizičko obezbjeđenje, i dalje tu stoje, braneći prilaz rijeci Cijevni u dužini od tri kilometra, a Verica Maraš je upravo prekjuče izabrana u Glavni odbor OKG koja sebe naziva partijom.

Da se vratim korupciji u urbanizmu:

Branimir Gvozdenović je u dva navrata bio ministar urbanizma i održivog razvoja. MANS je došao do podataka (već ste zaboravili?) da je Gvozdenović samo za školovanje svoje djece potrošio 370.000 eura, što je više nego su mu svi ukupni prihodi od kada je zaposlen.

Odakle mu 370.000 samo za školovanje djece? – svima je jasno. Osim Stankoviću i specijalnom tužiocu Katniću, poznatom  tajnovidcu i borcu protiv hibridnih ratova i državnih udara.

Na kraju:

Kriv sam, priznajem, što sam kao jedan od pokretača masovnih građanskih protesta insistirao da oni budu mirni. Ovdje je očigledno potrebna revolucija umjesto evolucije, jer nam evolucija ide obrnutim tokom: umjesto da se stanje makar postepeno popravlja, ono je iz dana u dan sve gore. Protiv svakodnevnog pravnog, ekonomskog i državnog nasilja se izgleda jedino može boriti nasiljem. Toga je OKG, koja sebe zove partijom, svjesna, zato imamo 3,5 puta više policajaca po glavi stanovnika od evropskog prosjeka. I zato je većina starješinskog i rukovodećeg  kadra u policiji korumpirana i kriminalizovana gore nego u urbanizmu, spremna na sve, pa i da bez zadrške izda naređenje da se puca na građane u slučaju bunta i nemira.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply