Gdje ima dima, ima i priče o recikliranju

by | nov 1, 2019 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Na zahtjev građana podgoričkih naselja Stari Aerodrom i Konik, predstavnici Organizacije KOD su, prošlog mjeseca, snimali dronom atmosferu oko Deponije. Izlazak na teren završio se neslavno – aktiviste KOD-a privela je policija zbog nezakonitog snimanja, ali su ubrzo i pušteni uz obrazloženje da nema elemenata krivičnog djela.

KOD je zbog ovoga podnio tužbu protiv Crne Gore i Deponije d.o.o. Osnovnom sudu u Podgorici. Advokat Budislav Minić kaže da zahtijevaju 5.000 eura za stabla koja bi bila posađena u glavnom gradu.

ŠTA SE TO MISTERIOZNO DEŠAVA NA PERIFERIJI GLAVNOG GRADA CRNE GORE?

Skoro svake noći u poslednjih nekoliko godina stanari podgoričkih naselja čiji prozori gledaju na Deponiju mogu da vide vatru iza šume na Ćemovskom polju. Danju nekada bijeli, a nekada crni dim.

Smrad od izgoretina postao je zaštitini znak naselja Stari aerodrom i Konik. Dovoljno je čulo mirisa da čovjek pogodi u kome se kvartu nalazi. Oblak dima dolazi od spaljivanja starih automobilskih guma, kao i drugih vrsta otpada.

“Kad se zapali smeće, ne može da se diše. Posebno je teško starijim ljudima, ali i djeci. Neki odmah idu u hitnu pomoć zbog gušenja. Dim dolazi sa svih strana, i sa Deponije i oko nje, a i Romi pale gume, da bi dobili bakar i zaradili. Truju i sebe i druge. Ne shvataju kakvu grešku prave. Svi imamo problem kako da preživimo, ali apelujem na sve da to više ne rade, jer je to protiv našeg zdravlja“, kaže Ganija Pajazitaj, predsjednik udruženja raseljenih Roma i Egipćana.

On opisuje život u izbjegličkom naselju nadomak Deponije „Livade“, kao katastrofu.

Leutrim Tafa, jedan od stanovnika novih zgrada za raseljenja lica, priča o istoj, sivoj i mučnoj svakodnevici nadomak Deponije.

„Stanje je loše, dim je svuda. Svakih dva – tri dana, sve nam to smeta, gušimo se. Gore gume, smeće…Najvise je dima oko Deponije, ali se i od tuda često osjećaju neki gasovi… Teško nam je, ali trpimo, guramo nekako“, kaže Tafa.

KAD SE ZAPALI SMEĆE, NE MOŽE DA SE DIŠE. POSEBNO JE TEŠKO STARIJIM LJUDIMA, ALI I DJECI. NEKI ODMAH IDU U HITNU POMOĆ ZBOG GUŠENJA.

Zbog situacije koja se godinama samo pogoršava, Darko Sekulović planira preseljenje sa Konika.

„Više ne mogu ni prozore da otvorim. Iznad mog naselja, preplavljenog suzama, smijehom, pjesmom, nemaštinom i smećem, crni se dim vija i danju i noću. I tako, iz dana u dan, sve po istoj matrici. Da li je uopšte zabranjeno paliti razne materijale, plastiku, gume i ko zna šta još na javnim površinama? Volio bih da vjerujem, da teški metali i ostale opasne materije ne dolaze do podzemnih voda obližnjih bunara sa kojih se snadbijeva pola Podgorice. Moje dijete diše čist vazduh u drugom gradu, a ja razmišljam da se selim odavde. Deponija postaje sve veća, naselje raste, postaje preteško za iole normalnog čovjeka“, kaže Sekulović.

Pomoćnik izvršnog direktora Deponije d.o.o Podgorica za ekonomsko pravne poslove mr Jovan Rabrenović objašnjava da je dim koji je povremeno vidljiv posljedica paljenja automobilskih guma. To čine ljudi koji iz guma izvlače male količine žice i prodaju je kao sekundarnu sirovinu.

„Osim toga, ta lica pale i veće količine kabastog otpada, koji u sebi sadrži malo metala ili aluminijuma, kako bi ih prodali nelegalnim trgovcima. Prema tome, jedini razlog pojave dima su paljevine izazvane od stanovnika neformalnih naselja u blizini Deponije“, kaže Rabrenović.

VOLIO BIH DA VJERUJEM, DA TEŠKI METALI I OSTALE OPASNE MATERIJE NE DOLAZE DO PODZEMNIH VODA OBLIŽNJIH BUNARA SA KOJIH SE SNADBIJEVA POLA PODGORICE.

U Odsjeku za ekološku inspekciju Uprave za inpekcijske poslove potvrđuju da je problem na prostoru oko Deponije, gdje se privremeno, radi selekcije, odlaže kabasti i biorazgradivi otpad sa javnih površina.

„Zbog ekonomske isplativosti spaljivanja takvog otpada, osobe iz izbjegličkog naselja, uglavnom maloljetna lica, izazivaju požare, ruše ogradu u cilju ulaska u prostor preduzeća, kako bi došla u posjed metala“, objašnjavaju iz pomenute uprave.

Oni su ove godine podnijeli dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Deponije d.o.o. Podgorica i odgovornih u tom privrednom društvu. Postupci su u toku.

U oba slučaja, po izjavi odgovornih iz Deponije, požar je podmetnut od strane lica koja su upala na prostor koji pripada preduzeću.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je, nakon niza konsultacija sa glavnim gradom, pokrenulo izradu Studije odabira lokacije za preuzimanje, lagerovanje, sortiranje i preradu otpadnih guma-pneumatika u Podgorici. Na osnovu tog dokumenta, čija se izrada  očekuje uskoro, biće odabrana posebna lokacija, gdje će se prikupljati, skladištiti i reciklirati sve otpadne gume sa prostora Podgorice. Biće to, kako navode, dobro organizovan proces u koji će biti uključeni svi auto-servisi i auto-otpadi, na osnovu budućeg katastra lokacija sa kojih će preuzimati gume.

„Lokacija koja će biti odabrana studijom zadovoljavaće sve važne kriterijume, kao što su: udaljenost od vodoizvorišta, pristupni put, zaštitine zone i sl. Otpadne gume biće sakupljene na jednom mjestu, pod 24 satnom zaštitom čuvarske službe. Važno je istaći da će to biti i mjesto za njihovu preradu, budući da je naša politika – reciklaža svake vrste otpada“, saopšteno nam je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

OTPADNE GUME BIĆE SAKUPLJENE NA JEDNOM MJESTU, POD 24 SATNOM ZAŠTITOM ČUVARSKE SLUŽBE. VAŽNO JE ISTAĆI DA ĆE TO BITI I MJESTO ZA NJIHOVU PRERADU, BUDUĆI DA JE NAŠA POLITIKA – RECIKLAŽA SVAKE VRSTE OTPADA.

Uspješan primjer takvog projekta postoji još od 2009. godine u Novom Sadu. Firma Eco –Recycling prva je fabrika u Srbiji koja se bavi reciklažom otpadnih auto i teretnih guma, kao i ostalog gumenog otpada. Postupak reciklaže je 100% ekološki, bez štetnih emisija po životnu sredinu, a za proces proizvodnje koristi se samo električna energija. Kao rezultat recikliranja nastaje galanterija za putnu industriju, podloge za sportske terene, dečja igrališta, obloge za izolaciju krovova i dr.

Eco Recycling u Novom Sadu nudi i mogućnost otkupa i transporta gumenih materijala od pravnih i fizičkih lica, uz dobre uslove.

Irena Čejović  

0 Comments

Submit a Comment