Protest zbog zagađenog Beograda -21. oktobra najzagađenijeg grad na svijetu

Objavljeno: 31.10.2019, 21:13h

Prema podacima specijalizovane aplikacije Air Visual, Beograd je 21. oktobra 2019. bio najzagađeniji grad na svijetu

Građanski protest zbog zagađenja vazduha u Beogradu održan je večeras u glavnom gradu Srbije.

Građani su, nakon uvodnih govora, na ulazu u gradsku skupštinu vlasti predali zahtjeve pod naslovom „Hitne mere za unapređenje kvaliteta vazduha i zaštite stanovništva Beograda i Srbije“.

Nakon protestne šetnje do Vlade Srbije iste zahtjeve su javno predočili republičkim vlastima. U tekstu u 12 tačaka predložene su sledeće mjere:

Redovno i tačno informisanje građana o kvalitetu vazduha, uvođenje „par-nepar“ sistema vožnje automobila na osnovu broja registarskih tablica u danima ekstremnog zagađenja, privremeno zatvaranje škola i vrtića u najugroženijim djelovima grada, zaštita osjetljivih kategorija stanovništva, poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja, obezbijediti uslove za kretanje pješačenjem i biciklima, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, povećanje gasifikacije i smanjenje broja individualnih ložišta, pošumljavanje i ozelenjavanje grada, striktna kontrola zagađivača, objektivno izvještavanje o zagađenju vazduha i odustajanje od štetnih projekata koji bi dodatno zagadili Beograd „kao što je izgradnja spalionice u Vinči“, prenosi RSE.

Prema podacima specijalizovane aplikacije Air Visual, Beograd je 21. oktobra 2019. bio najzagađeniji grad na svijetu, dok je u poslednjoj sedmici mjeseca na toj neslavnoj listi bio kotiran u prvih deset, ispred gradova poznatih po problemu nečistog vazduha kao što su Džakarta, Karači, Peking, Lahore ili Delhi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply