Grožđice i njihove moći

Objavljeno: 31.10.2019, 09:05h

Suvo grožđe, svejedno da li je sušeno prirodnim putem ili je mehanički dehidrirano, zdravo je za ljudski organizam. Grožđice nisu samo prepune osnovnih hranljivih sastojaka, već su i univerzalni dodatak mnogim poslasticama

Dodavanje grožđica u svakodnevnu ishranu je dobar način da povećate unos hranljivih sastojaka i antioksidanata. To je ujedno i najsigurniji način iskorišćavanja njihovih mnogih zdravstvenih koristi, kojih ima najmanje osam, podsjećaju na portal bastabalkana.com.

1) Uravnotežena kiselost želuca

Suvo grožđe sadrži mnogo minerala koji se mogu smatrati alkalnim. Ovi dijetalni minerali koji formiraju bazu uključuju bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. Alkalni minerali pomažu u regulisanju acidobazne ravnoteže u tijelu uravnotežujući želudačnu kiselinu i sprečavajući prekomernu kiselost u stomaku izazvanu acidogenom ishranom.

2) Prevencija raka

Oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima glavni je doprinos razvoju karcinoma, rastu tumora i preranom starenju. Pošto su grožđice bogate antioksidantima koji kontrolišu slobodne radikale, redovno jedenje sušenog grožđa može vam pomoći da zaštitite tijelo od oksidativnih oštećenja i spriječite rak.

3) Zdrava proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Grožđice takođe mogu da spriječe anemiju, tj. stanje nedovoljne količine crvenih krvnih zrnaca koji transportuju kiseonik do različitih djelova tijela. Budući da je mnogo hranljivih sastojaka u suvom grožđu potrebno za proizvodnju ovih krvnih ćelija, konzumiranje grožđica kao dio vaše redovne ishrane može pomoći u održavanju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

4) Poboljšana probava

Rastvorljiva vlakna u suvom grožđu važna su za zdravlje rada crijeva. Podstiče redovne crijevne pokrete nakupljajući stolicu i uzimajući vodu kako bi se fekalije lakše kretale kroz probavni trakt. Rastvorljiva vlakna takođe duže pružaju osjećaj sitosti, sprečavaju zatvor i imaju pozitivan učinak na snižavanje holesterola.

5) Niži nivo šećera u krvi

Iako su u grožđicama velike količine šećera, studija objavljena u časopisu Postgraduate Medicine otkrila je da one ne uzrokuju više nivoe šećera u krvi. U stvari, jedenje suvog grožđa značajno je smanjilo nivo glikozovanog hemoglobina kod muškaraca i žena, što sugeriše da redovna konzumacija može da pomogne u snižavanju šećera u krvi.

6) Održavanje očnog zdravlja

Suvo grožđe je bogat izvor polifenola, biljnih jedinjenja sa antioksidativnim djelovanjem. Polifenoli mogu da spriječe upalu na različitim djelovima oka izazvanu oksidativnim stresom. Upala doprinosi razvoju poremećaja oka, poput glaukoma, optičkog neuritisa, katarakte i degeneracije makule koja se javlja s godinama.

7) Zaštita od starenja kože

Pored očuvanja zdravlja očiju, antioksidanti u grožđicama mogu očuvati i zdravlje ćelija kože štiteći ih od fotooksidativnih oštećenja. Prekomjerno izlaganje suncu pokreće proizvodnju slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože. Ostali hranljivi sastojci u suvom grožđu, poput selena, vitamina C i cinka, takođe pomažu da se znakovi starenja spriječe.

8) Smanjeni faktori rizika od srčanih bolesti

Redovna konzumacija grožđica takođe može umanjiti faktore rizika za nastanak srčanih bolesti. U istoj studiji istraživači su otkrili da suvo grožđe može smanjiti sistolni i dijastolni krvni pritisak. To se može pripisati kalijumu u suvom grožđu koji ima vazodilatacioni efekat na krvne sudove.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply