Dan: Ljekari se masovno odazvali pozivu za raskid radnog odnosa

Objavljeno: 31.10.2019, 10:26h

Vlada treba da se potrudi da, umjesto sredstava za luksuz funkcionera, novac ode onima koji spasavaju živote građana,

Sindikat doktora medicine objavio je da se na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu javilo 296 ljekara i medicinskih radnika.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlena, piše Dan.

List podsjeća da se Sporazumni raskid radnog odnosa realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. kako bi se smanjili troškovi iz budžeta i umanjio broj zaposlenih.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, Crnoj Gori nedostaje oko 200 ljekara i više od 300 medicinskih sestara.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da ne znaju tačno koliko je doktora tražilo odlazak uz isplatu otpremnine.

Ona je listu saopštila da među njenim kolegama vlada veliko nezadovoljstvo zbog niskih zarada i odnosa državnih institucija prema tom pozivu.

Prema riječima Popović Samardžić doktori medicine u Crnoj Gori primaju 550 eura, specijalisti 650, a supspecijalisti oko 700 eura.

Ona je poručila da je nezadovoljstvo zdravstvenih radnika ogromno, što potvrđuje i činjenica da je najveći broj zaposlenih u sektoru zdravstva izrazio spremnost da napusti radno mjesto.

“Suočavamo se i sa problemom da nam se na konkurse na ključnim specijalizacijama ne javljaju kandidati. Ovo je posledica činjenice da ljekar specijalista ima platu nižu od zaposlenog na rampi tunela Sozina i drugih javnih preduzeća”, rekla je Popović Samardžić.

Ona je kazala da Vlada treba da omogući povećanje plata ljekarima za 300 eura i da se potrudi da, umjesto sredstava za luksuz funkcionera, novac ode onima koji spasavaju živote građana, prenosi Dan.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply