Amsterdam zabranio ezana preko zvučnika

Objavljeno: 31.10.2019, 11:58h

To nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu

Amsterdam je odbacio zahtjev uprave džamije Blauwe da ezan, poziv na molitvu, puštaju preko zvučnika.

Kako navode lokalni mediji, Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom nije podržalo predlog da se ezan sa džamije u Amsterdamu pušta preko zvučnika.

Početkom oktobra ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika, prenos Anadolija.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je takođe izjavila da ne podržava plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika. U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da “još nije pravo vrijeme” da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

“Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu”, kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao da vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Ideja je naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i evroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlašćenja da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Leerdamu, na primjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply