Šarm govorne komunikacije

Objavljeno: 29.10.2019, 21:39h

Piše: Mirjana Marković

Više razloga me podstaklo da odaberem ovu temu za svoj rad. Jedan od njih je sve veći značaj liderstva u savremenom životu. Mnogi će reći da liderstvo nestaje i nema uporište u svijetu savremene tehnologije i raznih naučnih dostignuća, gdje se čovjeku pružaju informacije “na dlanu”, odnosno slobodna mogućnost izbora, odgovora, saznanja. Savremeni čovjek sve više preferira individualnost i slobodu. Medjutim ono što u savremenim uslovima nedostaje je dragocjeno vrijeme. Savremeni čovjek u velikom moru ponudjenih alternativa, raznovrsnih modaliteta, bezbroj varijacija nema vremena da analizira, proučava, nekad skoro i da ne rasudjuje racionalno. Njegova mogucnost da bira ugrožena je vremenskim ograničenjem donošenja  odluke. Da bi skratio taj put on podsvjesno trazi lidera – čovjeka koga će slijediti, koji ga inspiriše, kome se divi, kome vjeruje. Takav lider danas se javlja ne samo u vidu menadžera ili rukovodioca, vec u vidu avangardnog prijatelja, kolege, javne ličnosti,  PR menadžera. Samo po sebi je već jasno da pri jednoj takvoj situaciji,  pored nekih drugih elemenata, za dobrog lidera veliki značaj ima retorika. Ono što prati aktivnosti savremenog lidera jeste javni nastup, odnosno javno iznošenje stavova, ideja, naprosto javno izlaganje, ubjedjivanje odnosno reprezentovanje svojih ubjedjenja. Sve to su razlozi zašto posebnu paznju treba posvetiti stilu govorništva, odnosno šarmu govorne komunikacije od koga u mnogome zavisi uspjeh jednog lidera. Na tu temu govoriću o govornoj komunikaciji kroz istoriju i tehnikama govorne komunikacije.

*

“ U maloj demokratskoj državi gdje se sve vrši riječju rječitost je u isti mah i mač i štit; njome čovjek napada i odbija napade; ona obezbjedjuje postizanje časti ili dobijanje parnice, ljubav naroda i dobru volju u sudija; ona je najutrveniji put položaju i sreći, i njome čovjek može na glas izaći vise nego vojničkim podvizima. I zato je u takvoj državi njegovanje žive rijeci dostiglo veoma visok stepen razvitka, utoliko prije  što ona nije riječ koju čovjek čita odvojen od huke spoljašnjeg svijeta, bez simpatičnog dodira sa njime, nego živa riječ, glasno govorena na govornici pod vedrim nebom, pred hiljadama slušalaca u isti mah, koji svi slušaju zajedno i, na osnovu duhovne ekstaze koja se pali medju ljudima u velikim zborovima , svi dobivaju jednu misao i jedno osjećanje ”[1]

Ovaj citat, koji dočarava znacaj žive rijeci u helenskim demokratskim polisima, jasno prikazuje da je govorništvo kao osmišljen način izražavanja sa svrhom uticaja na slušaoce  postoji koliko i sam govor. U drevnoj Heladi  rječitost su, kao i pjesničku nadahnutost, smatrali darom bogova.Uvodjem demokratskih sistema u državama polisima govorništvo uzima sve više maha i onaj koji je želio da uzme učešća u političko-javnom životu morao je biti dobar govornik. Da bi to postigao, osim urodjenog dara, postalo je izvjesno da je neophodno široko obrazovanje i poznavanje odredjenih tehnika držanja govora sa stilom i dispozicijom.. Prve priručnike iz govorničke vještine počeli su da sastavljaju helenski sofisti čiji je predmet izučavanja bio čovjek i njegovo duhovno stvaralaštvo. Razni učitelji vještine govorništva zagovarali su različite stilove Predstavnici sicilijanskog sofističkog govora, Korak i Tisije razradjivali su metodu obesnaživanja istine razlozima vjerovatnoće smatrajući ono što liči na istinu značajnijim od same istine.

Međutim, Platon je ovaj pristup izvrgao oštroj kritici..Dok su se jedni isticali  kićenim govorima koji obiluju afektiranim stilom,  drugi govornici su se opet odlikovali hladnim stilom, pretjeranom upotrebom metafora, izvještaćenošću. Mnoge od njih Aristotel navodi kao primjere i predmete kritike u Retorici. Za razliku od Platona čiji je stav da je govorništvo vještina uvjeravanja koja za cilj  može imati samo apsolutno dobro, Aristotel vještinu govorništva pokušava osloboditi oklopa etičkih normi i posmatra je  sposobnošću teorijskog iznalaženja uvjerljivog u svakom datom slučaju.

Danas je više nego potvrđeno da je vještina govorne komunikacije važan alat, orudje koje onaj ko želi postati dobar lider ne smije zanemariti. Njegova sposobnost da pridobije druge u mnogome zavisi od njegovog načina izražavanja, od sposobnosti da zaokupi pažnju slušaoca,  prodre do njegovog alter-ega. Dobar govor je onaj govor koji ce probuditi uvjerenje kod slušaoca, pa i ako je ovaj bio nesiguran, da su  namjere ili ideje govornika upravo  ono čemu i sam teži. Stavimo  se za trenutak  u ulogu “slušaoca” pa  razmislimo kako treba da izgleda govor onoga koji želi da nas pridobije, odnosno kad će taj govor postići uspjeh. Većina će  prihvatiti da se u početku kod svih pomalo javlja sumnja, skepsa ili pak strah, naročito od nepoznatog. Malo je onih lucidnih avanturista koji će samo na osnovu prvog instikta donijeti odluku i prevagniti: za ili protiv. Osjećaj koji će nas ponukati da bezrezervno podržimo nečij stav ili namjeru će biti skladan mir kad nase emocije i naš racio postignu ravnotežu. Kad nam riječi koje su nam upućene daju logičko uvjerenje, a samim tim i sigurnost. Stoga je jako važno za dobrog lidera da zna da izabere prave riječi, pravom auditorijumu i u pravo vrijeme.

Nekad i savršen govor ne postigne uspjeh, makar bio odlično koncipiran, razradjen i argumentovan. Šta je to što umanjuje njegov uspjeh? Svakako da je veoma važan faktor ličnost govornika kao i njegove moralne osobine; njegova pojava i duhovna svojstva; govor tijela i fizički izgled. Svaka od ovih komponenti podjednako može uticati da i najbolja retorička vještina izgubi na svojoj ubjedljivosti. Medjutim ukoliko su i ove osobine uobličene u liku govornika onda on može u “punom sjaju” pridobiti i najkrućeg neistomišljenika.

Važno je znati  da svaki dobar govor mora biti osmišljen.”Govoriti ne znaci –pricati napamet, tj. izlagati predmetnu materiju bez ikakvog koncepta. Koncept se, naravno, ne mora imati u džepu, ili u ruci, ali se mora imati u glavi.”[2]Govor mora biti izložen logički valjano,pravilnim jezikom. Nije nimalo nebitno koje ce riječi ili stilske figure pri tom koristiti. Ponekad i izbor između sinonima, dakle riječi istog značenja, ali različite zvučnosti i dužine mogu dati  poseban šarm samom govoru. Treba posebno voditi računa o dikciji i ritmu, kako bi se izbjegao utisak nedorečenosti i praznina. Medjutim, stil nikako nije odraz samo individualnog talenta, već se može uveliko nadogradjivati i razvijati.

Saznanje koje su starosne dobi njegovi slušaoci, takodje, uveliko pomaže lideru u odabiru stila i načina obraćanja. Životna dob, svrstava ljude u tri kategorije različite po osobinama i karakteru:, mladi , ljudi zrele dobi i stariji. Takodje se može razmišljati o karakteristikama  svojstvenim ljudima plemenitog porijekla, osobama na vlasti i bogatim osobama , te prema tome  na takav način usmjeravati svoj govorni stil. Ipak u nekim situacijama govor se mora prilagoditi različitoj strukturi i tada svakako treba voditi računa o dobroj argumentaciji, izražajnosti i potrebi da ga svi razumiju.  Konačno, “Postoji li melodija sladja od dobro uskladdjenog govora? Koja je pesma bolje uobličena od umjetnicki оblikovane rečenice? Koji je to glumac, koji oponaša stvarnost, zabavniji od govornika koji se hvata u koštac sa stvarnim slušaocima? Ko može elokventnije od govornika podsticati na vrlinu, кo ostrije odvraćati od poroka, ко žešće koriti zlotvore, ко ljepše hvaliti dobre? Ciji napad može snažnije slomiti pohlepu, čija utjeha može nežnije utišati bol?”[3]

*

“ Rеtоriка је Аfroditinа ćerка која varа smrtniке” (Sapfо).

Reference___________________________________________________________

 

  1. Retorika: Aristotel

2. Dr Miloš Djurić, Istorija helenske književnosti,  Beograd 1972

3. Prof.dr Radovan Radonć, Liderstvo, Podgorica 2007.

4. Cicero, De oratore; Ciceron, M. T., O govorniku (prevod Gorana Stepanić), Zagreb 2002.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply