Grčki istraživači otkrili uzrok smrti Aleksandra Velikog

Objavljeno: 26.10.2019, 18:39h

Aleksandar Veliki je umro od nekroze pankreasa, a ne od malarije, tifusa ili upale pluća, kako se ranije mislilo

Tim istraživača predvođen dr Tomasom Gerasimidisom sa Univerziteta Aristotel u Solunu završio je gotovo 25-godišnje istraživanje o poslednjim danima života Aleksandra Velikog, sa zaključkom da je osvajač umro od nekroze pankreasa, a ne od malarije, tifusa ili upale pluća, kako se ranije mislilo, izvijestio je Sputnjik.

Dr Gerasimidis, profesor medicine, počeo je da proučava Aleksandrove poslednje dane 1995. godine, pažljivo analizirajući simptome bolesti koje je imao kralj Makedonije, a koje su opisali drevni istoričari, uključujući Arijana, koji se smatra jednim od najboljih izvora ovih podataka, kao i drugih — od Ptolomeja i Plutarha do Kvintusa Kurtijusa. On je svoj pristup nazvao „medicinom zasnovanom na dokazima“.

Nakon pažljive analize, profesor je zaključio da je teška sepsa, nastala zbog akutne nekroze pankreasa, odnijela život neporaženom komandantu, uz ocjenu da je bolest uzrokovao kamen u žučnoj kesi i zapovijednikova ljubav prema obilju hrane i alkohola.

Prema izvorima istraživača, prvog dana bolesti koja ga je zadesila u Vavilonu (današnjem Iraku), dok je planirao osvajanje Rima, Aleksandar je osjetio jake bolove u stomaku i imao je temperaturu, što je podstaklo ljekare da ga natjeraju da povraća i da ga kupaju hladnim kupkama.

Posle četrnaest dana, 13. juna 323. godine prije nove ere, Aleksandar Veliki je umro od sepse u 32. godini, zaključio je dr Gerasimidis.

Između 334. i 323. godine prije nove ere, veliki vojni zapovijednik i kralj drevne grčke Kraljevine Makedonije stvorio je najveće carstvo u drevnom svijetu koje se protezalo od današnje Grčke, Bugarske i Turske do Sirije, Libana, Izraela, Egipta, Iraka, Irana, Indije i velikog dijela centralne Azije. I sve je to uradio do svojih ranih tridesetih godina.

Desetogodišnja osvajačka kampanja Aleksandra Velikog dovela je do širenja grčke kulture, jezika i uticaja na većem dijelu Bliskog istoka, Persijskog carstva, zapadne Azije i sjeveroistočne Afrike.

Njegova vladavina je pokrenula „helenistički period“, tokom kojeg su udaljene teritorije koje su se prostirale na hiljade kilometara podlegle grčkom uticaju. Njegova zaostavština uključuje osnivanje više gradova uključujući Aleksandriju, Egipat, izgradnju velikih hramova i porast trgovine između Evrope i Azije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply