Razglas

Objavljeno: 23.10.2019, 22:09h

Piše: Ibahim ČIKIĆ

Kada imaš neperspektivnu budućnost, silom prilika, sve i da nećeš, moraš se okrenuti prošlosti. Odgovorno tvrdim da je Bijelo Polje prije pedeset i više godina imalo sadržajniji i kvalitetniji kulturni život od današnjeg. Imali smo izviđače, gorane, dobrovoljce vatrogasce, foto-kino operatere, radio amatere, hor, limeni i tamburaški orkestar, amatersko pozorište, literalnu i dramsku sekciju. O sportašima i sportu, nema potrebe pisati.

Posjedovali smo i gradski razglas, lociran u bioskopu, kako smo tada zvali Dom kulture. Vodio ga je Šabo Mulabegović. On je radio i kao novinar, spiker, tonac, urednik, monter, radio mehaničar. Zvučnici su bili postavljeni na topolama gradskih raskrsnica. Jedan je bio i u mojoj mahali na Kuli, preko puta Šabine kuće u bašči Redže Dlakića.

Svakoga dana u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu Šabo bi prvo puštao muziku, a onda bi tri puta prstom udario po membrani mikrofona i čitao vijesti i obavještenja. Za vrijeme državnih praznika, revolucionarne pjesme su išle po čitav dan. Najslušaniji dio programa bio je izvještaj o huliganskom i banditskom ponašanju građana.

Nakon što bi po tri puta u nekoliko tačno određenih vremenskih intervala udario po mikrofonu i tako najavio važne informacije krenulo bi čitanje punih imena i prezimena počinioca i opis nedjela.

Pažnja, pažnja. Huligan taj i taj počupao nekoliko cvjetova u Gradskom parku. Za kaznu mora zasaditi 50 ruža i tri dana ćemo u 14 i 30 časova čitati njegovo ime. Bandit taj i taj prevrnuo kantu za smeće. Za kaznu će tri dana mesti glavnu ulicu. Lopov taj i taj na stočnoj pijaci ukrao novčanik. Brzom intervencijom narodne milicije uhapšen i novčanik vraćen vlasniku. Smrt fašizmu sloboda narodu.

***

Nema više Šabe, razglasa i zvučnika po topolama. Nema ni topola. Imali smo „đavola roditi“ da ih zamijenimo radiom i televizorom. Već duže vrijeme ne uključujem oboje.

Nostalgija. Kako bih volio preko razglasa da čujem revolucionarne i antifašističke pjesme i Šabin bariton.

Pažnja, pažnja. Lopovi, banditi i huligani (slijede puna imena i prezimena) poharali državu i pokrali narodne pare. Za kaznu, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, konfiskaciju cjelokupne imovine i vraćanje para narodu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply