Sjutra počinje suđenja po tužbi protiv Sudskog savjeta

Objavljeno: 21.10.2019, 19:17h

Akcija za ljudska prava (HRA) je obavjestila medije da sjutra u Upravnom sudu Crne Gore počinje suđenje po tužbi Ivana Vukićevića protiv Sudskog savjeta, kojom je tražio da se poništi odluka o izboru deset kandidata i kandidatkinja za sudije osnovnih sudova iz juna 2018.

“Ročište je zakazano tek posle jedne godine i četiri mjeseca od kad je tužba podnijeta, iako je, u međuvremenu, odlučivano o tužbama koje su kasnije podnijete, u predmetima za koje nije bila propisana hitnost u odlučivanju. U međuvremenu je troje od deset izabranih kandidata i kandidatkinja na osporenom konkursu izabrano za sudije i stupilo na dužnost – dvojica u Osnovnom sudu u Podgorici, jedna u Osnovnom sudu u Beranama, dok preostalih sedam izabranih još pohađaju inicijalnu obuku u trajanju od 18 mjeseci. Sudski savjet nije odložio početak obavljanja sudijske funkcije ni jednom kandidatu/kinji, iako je to mogao učiniti na osnovu čl. 107 st. 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama znajući da je pokrenut upravni spor. Ovo upućuje na zaključak da je Sudski savjet iz nepoznatih razloga uvjeren da Upravni sud neće poništiti njegov konkurs”, navodi se u obavještenju HRA.

Ivan Vukićević je savjetnik u Osnovnom sudu u Podgorici i bio je učesnik konkursa za izbor kandidata za sudije br. 01-3197/18 od 26.04.2018. godine.

HRA podsjeća na to da je Sudski savjet 18. juna lani izabrao deset kandidata i kandidatkinja za sudije osnovnih sudova na osnovu tog oglasa.

“Vukićević je protiv te odluke Sudskog savjeta 12. jula 2018. podnio tužbu Upravnom sudu zbog povrede pravila postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. On je, pored ostalog, osporio i nepristrasnost članova Sudskog savjeta koji su odlučivali o izboru kandidata/tkinja. Naveo je da se dva člana Sudskog savjeta iz reda sudija, Milić Međedović i Željka Jovović, nijesu izuzeli iz odlučivanja o tri kandidata koji su bili njihovi višegodišnji savjetnici. Naveo je i da prije početka testiranja Komisija nije utvrdila identitet kandidata uvidom u ličnu kartu, u skladu sa Poslovnikom, da lista prijavljenih kandidata na javni oglas nije bila javno objavljena, itd. U odnosu na intervju je osporio to što, suprotno propisanoj proceduri, svima nijesu postavljana ista pitanja, pri čemu su intervjui bili različitog trajanja, od 4-5 minuta do najviše 15 minuta, kao i to što im nisu postavljana pitanja u skladu sa Smjernicama za obavljanje intervjua Sudskog savjeta”, navodi HRA.

HRA podsjeća i na to da od 2017. godine upozorava na selektivan pristup Sudskog savjeta intervjuisanju učesnika/ca konkursa za izbor sudija.

HRA je u julu 2019. godine zatražila od Sudskog savjeta da ponovi intervjue sa svim učesnicima/cama konkursa za izbor kandidata/kinja za sudije osnovnih sudova zbog činjenice da njih sedmoro na intervjuu nije dobilo ni jedno pitanje, a da niko nije dobio sva neophodna pitanja propisana Smjernicama za zakonito ocjenjivanje.

S obzirom na to da Savjet nije ponovio intervjuisanje, već je na osnovu nepostojećih i nepropisnih intervjua izabrao 10 kandidata i kandidatkinja za sudije 12. jula 2019, HRA je zajedno sa MANS-om i Institutom alternativa protiv svih članova i članica Sudskog savjeta u septembru 2019. podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakonit uticaj, falsifikovanje isprave i povredu ravnopravnosti.

Ivan Vukićević je drugom tužbom, koju je podnio u avgustu ove godine, osporio i odluku Sudskog savjeta o izboru kandidata/kinja za sudije osnovnih sudova iz jula 2019. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply