EK: Kazna za proizvođače vozila – 95 eura za svaki gram CO2 iznad limita

Objavljeno: 21.10.2019, 12:41h

Iznosi kazne će se izračunavati na osnovu broja prodatih, a ne proizvedenih automobila

Evropska komisija će od 1. januara 2020. godine kažnjavati proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram ugljendioksida (CO2) iznad zacrtanog prosjeka od 95 grama po pređenom kilometru, i to iznosom od 95eura po gramu.

To proizlazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisije CO2 za nove automobile i nova laka privredna vozila, piše Jutarnji list.

Tom Uredbom EK od proizvođača automobila traži da prosječni automobili prodati na tržištu Evropske unije već sledeće godine emituju 95 g/km, a samo pet posto prodatih vozila moći će da ima veću emisiju CO2 od zacrtane.

Sve to vodi i ka poskupljenju cijena novih automobila jer trgovci neće sami moći da kompenzuju kazne, navodi Jutarnji.

Prema procjeni konsultantske kuće “Euler Hermes”, cijena novog automobila već će u 2020. godini u prosjeku porasti za 2,6 posto, što je tek početak talasa poskupljenja.

Prosječna emisija CO2 kod dizel automobila je 121,5 g/km, i vrlo su blizu emisiji iz benzinskih vozila koja iznosi 123,4 g/km.

Dalje se dodaje da je od 2010. do 2016. godine bilježen konstantan pad prosječne emisije CO2 iz putničkih automobila za gotovo 22 g/km, ali da se 2017. emisija povećala za 0,4 g/km, a prošle godine za 2,0 g/km.

Neki od glavnih činilaca koji doprinose povećanju emisije novih putničkih automobila u 2018. su rastući udjeli benzinskih automobila u novim registracijama, pogotovo u segmentu SUV vozila koja troše više goriva i emituju više CO2.

Prosječna emisija CO2 novih automobila prodatih u EU tokom 2018. bila je 120,6 g/km, a ako tako bude i 2020., proizvođači će morati da plate ogromne kazne.

Procjene stručnjaka govore o kaznama čiji se iznos kreće od 20 pa do 35 milijardi eura, a iznosi kazni će se izračunavati na osnovu broja prodatih, a ne proizvedenih automobila.

EU, pored toga, nakon 2021. godine će ciljeve emisije CO2 do 2025. godine smanjiti za 15 posto, a do 2030. smanjenje bi trebalo da iznosi 37,5 posto.

Prema predviđanjima konsultantske kuće “PA Consulting”, 2021. godine, kada će proizvođači automobila morati u cijeloj svojoj floti da imati prosječnu emisiju od 95 g/km, uslove Evropske unije ispuniće Tojota, Volvo, alijansa Reno-Nisan-Micubiši, vozila marke Ford i Fijat imaće veću emisiju CO2 pa će plaćati penale, dok će PSA i Folksvagen biti na granici.

Strožije norme Evropske unije mogle bi da dovedu i do toga da se kupci okrenu kupovini polovnih automobila. Na korišćena vozila se Uredba ne odnosi, pa će njihova cijena vjerovatno još više odskakati u odnosu na nove automobile.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply