Advokati traže ukidanje presude za ‘državni udar’

Objavljeno: 21.10.2019, 11:16h

Pitanje je zašto je neko ko se zove sudija imao povjerenje u psihičkog bolesnika

Advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović, branioci optuženih u slučaju “državni udar”, predali su žalbe Apelacionom sudu gdje su tražili da se ukine prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici i predmet vrati na ponovni postupak.

Radosavljević i Jovanović su u pisanoj formi na 300 i 380 strana predali žalbe, nakon čega su pojasnili da se žale na gotovo sve ključne dokaze u prvostepenoj usuđujućoj presudi.

“Vama je vjerovatno poznato da je dovoljna jedna bitna povreda krivičnog postupka da bi se presuda oborila. U ovoj žalbi postoji više od 20 bitnih povreda krivičnog postupka. Ako ima imalo zakona, ako se on bude primjenjivao u drugostepenoj odluci, ova presuda ne može da opstane”, kazao je Radosavljević, prenosi portal Vijesti.

Advokat Jovanović je kazao da je  žalbu napisanu na 380 strana predao Apelacionom sudu, jer je prvostepeno vijeće “poklonilo vjeru psihičkom bolesniku svjedoku saradniku Sinđeliću, a nije poklonilo vjeru dokumentima Ruske Federacije i forenzičkim dokazima”.

“Pitanje je zašto je neko ko se zove sudija imao povjerenje u psihičkog bolesnika, a maliciozno tumačio zvanični dokument Ministarstva vanjskih poslova Rusije u kojem se navodi da Sinđelić iz tranzitne zone nije prelazio granicu Ruske Federacije do septembra 2016. godine. Ja sam u žalbi naveo taj dokument koji sam dobio od nadležnih organa Rusije”, rekao je Jovanović.

On je naveo da je ovo politički obračun sa neistomišljenicima.

“Ovu presudu je samo formalno donosio Viši sud, a već sam rekao ko ju je stvarno napisao. I drugostepenu presudu će pisati ista ruka. Bio bih iznenađen da ova žalba bude usvojena”, poručio je Jovanović.

Svi optuženi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine – dvojica ruskih državljana, devet državljana Srbije i funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta (DF)  Andrija Mandić i Milan Knežević proglašeni su krivim, presudom Višeg suda u Podgorici u maju ove godine.

Nakon što je saopštila da su svi optuženi za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije krivi za djela koja im se stavljaju na teret, predsjednica sudskog vijeća Višeg suda Suzana Mugoša saopštila je tokom izricanja presude da su svi okrivljeni imali zadatke “koji su trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori, proglašenje pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO alijansi”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply