‘Pravda za djevojčice’ u gradovima širom Hrvatske

Objavljeno: 19.10.2019, 12:54h

Povod protesta je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo  godinu dana.

U 12 gradova širom Hrvatske više hiljada ljudi protestovalo je pod parolom „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

“Želimo vam reći da niste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite”, poruka je silovanim i zlostavljanim ženama sa skupa u Zadru, gradu u kojem se desilo djelo koje je prethodilo protestima, prenose hrvatski mediji.

Povod protesta je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo  godinu dana.

Centralni skup održan je u Zagrebu, odakle je poslana poruka podrške. Okupljeni su nosili brojne transparente, među kojima “Nekažnjavanje zločina je zločin”, “Patrijarhat ubija”, “Žrtva nikad nije kriva”, “Nisi kriva”, “Stop nasilju institucija” i “Svaki polni odnos bez pristanka je silovanje”.

“Ovoj zemlji je puna kapa frajera, ova zemlja treba muškarce. A muškarci, za razliku od frajera, svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost, dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje. Molim vas da obećamo da nikad nećemo počiniti, prešutjeti ili opravdavati muško nasilje nad ženama”, poručio je Ivan Blažević iz fondacije “Solidarna”.

Puštanjem osumnjičenika za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, poručuju organizatori protesta. Oni takođe traže premještanje slučaja silovanja 15-ogodišnjakinje sa zadarskog na neki drugi sud.

Kako javlja N1, na sljedećoj sjednici Vlade Hrvatske trebale bi biti usvojene izmjene kaznenog zakonodavstva, u okviru kojih i Zakon o zaštiti u obitelji kojima se pooštravaju kazne za nasilje nad ženama u obitelji i nad djecom te bi se konačno trebali otkloniti nedostaci u praksi kako bi se ubrzalo procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja.

Iako je sud prethodno odlučio da se mladići brane sa slobode, uprkos činjenici da žive u istom malom mjestu u blizini Zadra gdje i žrtva, vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo je nakon žalbe Državnog odvjetništva 30-dnevni istražni zatvor za petoricu mladića.

Protest u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja organizovali su Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i fondacija “Solidarna”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply